AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Akkumulátor-kisokos – kezdje az alapokkal

Az akkumulátor, azaz az akksi olyan része az autónak, amely a leginkább laikus sofőrök számára is értelmezhető, „megfogható”. Akksit cserélni, tölteni nem egy nagy mutatvány, kis rákészüléssel sikerülhet bárkinek. Ám itt is találkozhatunk olyan kifejezésekkel, amelyek elsőre nem mondanak majd sokat. Az alapokkal foglalkozó akkumulátor-kisokosunkban ilyeneket gyűjtöttünk össze.

 

Akkumulátor

 

Az akkumulátor a meghatározása szerint egy olyan berendezés, amely energiát tárol magában. Hogyan? A beérkező villamosenergiát vegyi energiává alakítja, így képes hosszabb ideig elraktározni azt, majd visszaalakítani. Ez igaz az autóipar mellett a más helyen használt akksikra is. Az, hogy nyugalmi állapotban meddig marad meg a belevezetett energia, már ezernyi külső körülménytől függhet. 

 

Akkumulátor kisokos

 

Zárófedél

 

Legtöbbször ez is az akkumulátor része. A műanyagházas akksiknál találkozhatunk vele leginkább, és anyagát tekintve szintén műanyagból készül. Zárható és nyitható verzió is létezik, utóbbinál ez alatt találjuk a cellákat, valamint azok egyéni zárókupakját. Napjainkban egyre kevesebb zárófedeles akkumulátor készül, mert egyre kevésbé szeretik, ha a vásárló belenyúlkál a rendszerbe.

 

Üzemanyagcella

 

Ez tulajdonképpen nem is akkumulátor, és nem is annak a része. Inkább az elemekhez hasonlítanak, mert vegyi reakciókkal állítanak elő elektromosságot. De persze nem lehet elemnek sem nevezni ezeket, hiszen míg az elemek legtöbbször egyszeri időtartamra alkalmasak, és ha kifogynak, feleslegessé válnak, az üzemanyagcella addig végzi a dolgát, amíg üzemanyagot kap. Ez egyébként legtöbbször hidrogén, de lehet metán vagy éppen metanol is. 

 

Hatásfok

 

Az akkumulátor nem örökmozgó, ugyanúgy veszteséggel dolgozik, mint sok más hasonló eszköz. Több energiát vesz fel, mint amennyit leadni képes, de ez nem meglepetés. Ennek az aránynak a meghatározására szolgál a hatásfok. Kétféle verzió létezik, az amperórához és a wattórához viszonyított hatásfok. Nem nehéz kitalálni: előbbi a visszaadott és a felvett amperórák hányadosa, utóbbi ugyanez a szám, csak az energiára kivetítve. 

 

Lemezköteg

 

A pozitív és negatív lemezekből álló köteg az akkumulátor fontos része, amelyek a ház celláiban találhatók meg. A két töltés, a pozitív és a negatív közé szeparátorokat helyeznek, ezek szigetelik el egymástól az eltérő polaritású elektródákat. Az elektródák végső kialakítása villamos töltéssel megy végbe, legtöbbször még a gyártónál. Ennek köszönhetően a lemezrácsban található ólommassza átalakul a felhasználáshoz szükséges formává.