AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az akkumulátor is hordhat cipőt?

Az akkusaru csak a nevében furcsa alkatrész, valójában nem egy cipőről van szó. Ettől még igen hasznos eszköz, mert összeköti az akkumulátort a gépkocsi elektromos berendezéseivel. Nézzük, hogyan működik, és hogyan lehet tisztítani.

Mi lehet az az akkusaru?

 

Az akkusaru neve ellenére nem egy cipő, amit az akkumulátorra tesznek, hanem egy elektromos csatlakozó, ami ahhoz kapcsolódik. Lényegében egy olyan kötőelem, amit rá lehet csavarni egy másik, hengeralakú elemre, amik az akksi pólusainak kimeneteinek felelnek meg. Magyarra fordítva: a saru összeköti az akkumulátort az autó elektromos berendezéseivel, és azért felel, hogy ez a kapcsolat minél hosszabb távon fennmaradjon. Ahhoz, hogy az elektromos energia mindenhova eljusson, ennek a kapcsolatnak hiba nélkül kell működnie. Fontos, hogy a gépkocsi áramfejlesztőjéből, a generátorból is el tudjon jutni az energia az akkumulátorba. Erre akkor van szükség, ha valamiért pótolni kell a lefagyott energiát. Azaz, elengedhetetlen, hogy a saru folyamatosan érintkezzen az akksi kimeneteivel. A legjobb, ha az akkusaru öntött rézből készül: a gyorscsatlakozók így alkalmassá válna arra, hogy szerszám nélkül csatlakoztassuk őket az akksihoz.  A lemezből készült csatlakozók nem képesek akkora áramátvitelre, mint a réz alkatrészek. Egy jó akkusaru önmagában nem garantálja az akkumulátor hosszú életét, de vizsgáljuk meg, hogy mivel tudod tisztán tartani.

 

Akkusaru

 

Akkusaru tisztítása és az akksi eltávolítása

 

Ahhoz, hogy minden zökkenőmentes legyen, létezik egy kis felszerelés, ami nagy hasznára lehet az autósnak. Ez nem más, mint az akkusaru-tisztító: a pici szerszám általában jár az akkuhordozóhoz, de ha nem, érdemes külön megvásárolni. Ha már akkuhordozó: ebbe a felszerelésbe mindenképpen érdemes befektetni, mert az akkumulátort nagyon nehéz kézbe venni, ráadásul jó nagy súlya is van. Ez az eszköz nagyban megkönnyíti a mozgatását, persze egyszerű ettől sem lesz a folyamat. Vigyázzunk, mert a mozgatása így is veszélyes, ne feledkezzünk meg róla, hogy kénsav van benne. Ez a vegyület elképesztő károkat tud okozni, ha valakire ráfolyik. Hiába figyeltünk az akkusarura és magára az akkumulátorra is, semmi sem tart örökké. Az akkumulátornak véges az ideje, hiába tartottuk tisztán, ellenőriztettük rendszeresen, és öntöttük bele a desztillált vizet. Eljön az a pont, amikor már menthetetlenné válik. Nincs mese, ilyenkor újat kell venni. Figyelj arra, hogy ha kiveszed, akkor minden energia megszűnik a kocsidban. Felejtsd el tehát a beállított órákat, a rádióállomásokat, az esetleges jelszavakat. Ezeket mindig vedd figyelembe, ha valamiért kiveszed ezt az alkatrészt.