AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

ABS fékrendszer működése, hiba és javitása

Az ABS fékrendszer ma már nem extra felszereltség, lényegében minden új autóban szériaberendezés. Mivel biztonságágunkat szolgálja, ezért működése csak hibátlan alkatrészekkel tökéletes.

KERESSE MEG AUTÓJÁHOZ MEGFELELŐ ABS ALKATRÉSZEKET:

ABS fékrendszer működésének és előnyeinek ismertetése

Az ABS angol nyelvű rövidítés, az Anti-lock/ing/ Braking System, vagyis a nem lezáró (blokkoló) fékrendszer. Leggyakrabban blokkolásgátlónak nevezzük magyarul. Az abs működése, feladata tehát világos. Hirtelen és erőteljes fékezés (satufék a sofőrzsargonban) esetén a régi fékek megállították a kerekeket, azok gördülése megszűnt. Blokkolt kerekekkel az autó nem kormányozható, nem tartható egyenesben. Csúszós, nedves, havas vagy jeges úton tovább csúszhat, keresztbe fordulhat, a vezető meg tehetetlenül markolja a volánt. Pedig ha felengedi a féket irányba kormányozhat majd lassan módosíthatja is az autó útját, visszatérhet a helyes irányba. Ezt biztosítja az ABS fékrendszer. Hatékonyan fékez, de a kerekek nem blokkolódnak, ha nagyon lassan is, gördülnek a gépkocsi teljes megállásáig. A csúszó kocsi fékútja hosszabb! Ettől még az ABS fékkel ellátott jármű fékútja nem mindig rövidebb, egyenetlen, például macskaköves, kátyús úton hosszabb is lehet. Az ABS fékrendszerrel szerelt kocsi nem gyűjt a kerekek előtt törmeléket, tapadó havat, avart, tehát annak akadályozó, fékező hatására sem számíthatunk. Sóderes, murvás, laza felületű úton kifejezetten nehéz fékezni, ha bekapcsol az ABS, kerüljük a hirtelen fékezést.

 

ABS -el szerelt autó fékének helyes és biztonságos haszálata

A vezetőnek annyit kell tudni, hogy ne ijedjen meg a pedál rázkódásától, a kattogó hangtól, nyomja még inkább a féket, és semmiképpen se pumpáljon, ne vegye el majd helyezze vissza erősebben a lábát, mert az ABS fékrendszer ezt „félreérti”. Az ABS ugyanis maga szakítja meg rendkívül rövid időre majd állítja helyre teljes erővel a fékezést. És vigyázzunk, kuplungoljunk, hogy ne fulladjon le a motor, mert azzal elvész a szervorásegítés is. Biztonsági berendezés tehát az ABS. Bosch Szervizként büszkék lehetünk rá, hogy az első szériakocsiba szerelhető ABS fékrendszer alkatrészeit éppen a Bosch fejlesztette ki, 1978-ban került a legismertebb német luxusmárka akkor ú szériájába. Azóta már a komoly kocsikban ESP (Electronic Stability Program), vagyis kipörgésgátló is került, amely azt akadályozza meg, hogy a laza vagy síkos felületre került kerék elszabaduljon, kipörögjön, aztán újra tapadó felületre jutva veszélyesen megdobja a kocsit.

 

ABS fékrendszer alkatrészei

Az ABS fék központi eleme egy hidraulikus egység, az ABS szelep és annak az abs jeladója. Az abs jeladó működése határozza meg a fékek felengedésének ütemét a kerekek forgássebességének figyelembevételével. További ABS fékrendszer alkatrészek a vezérlő modul, sebesség figyelő abs szenzor a kerekeknél és a differenciál szenzor.

 

ABS hiba és javítása

ABS lámpa műszerfalomAz ABS fékrendszer hiba észlelése könnyű, a műszerfalon az abs visszajelző világít. Ha az abs lámpa világít, nem ússzuk meg a szerviz meglátogatását. Légteleníteni kell-e, a hidraulikával vagy a szelepekkel van-e gond, vagy abs jeladó hiba az oka, az ott ki fog derülni. Halandó autós nem tud ABS-t javítani, csak szakember. Ha egyedül vagyunk az autóban, száraz az út, nincs forgalom, félévente egyszer érdemes a magunk megnyugtatására egy nagyot fékezni, és figyelni, hogy megfelelően működik-e az ABS.

 

Alkatrészek akár 45% kedvezménnyel - Kovács Autóalkatrész Webáruház -Irány a bolt!