AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A gumiabroncsok jelölései

Az autósok körében sokszor hatalmas problémákat okoznak az olyan jelölések, amelyek például a gumiabroncsokon találhatók. Ez emberek többsége nem tudja, hogy melyik mire vonatkozik, és ezért nagy problémában vannak, amikor ki kell őket cserélni.

 

A legfontosabb: méret, súly, és sebesség

 

Ahhoz, hogy be tudjuk azonosítani az abroncsokat, meg kell keresnünk azokat a megkülönböztető jegyeket, amelyek alapján elindulhatunk. Senki sem tudja ránézésre megmondani, hogy melyik példány melyik fajtához kapcsolható, csakis akkor, ha megnézi rajta a jelöléseket. Azonban azoknak, akik nem értenek hozzá, ezek a jelölések csak üres számok. Viszont szerencsére vannak olyan eligazítások, amelyek segítenek, hogy azonosítsuk a dolgokat. Legyen ez is egy ilyen eligazítás, tudja meg Ön is, hogy melyik szám mire is vonatkozik pontosan. Az első számjegyek a méretre vonatkoznak. Ez az első és legfontosabb tényező, amire mindenképpen oda kell figyelni, az ez a dolog. Azt mondhatjuk, hogy ez teljesen kizáró jellegű, ugyanis, ha a méret nem passzol, kizárja, hogy a többi is passzolhasson egymással. Az első három számjegy ezek közül az abroncs vastagságát jelzi mm-ben. A / után következő szám pedig a gumi szélességének és az oldalfal magasság arányát mutatja. Azt ezt következő betű az abroncs szerkezetét jelöli rövidítés formájában (például a radiáloknál nagy R betűt láthatunk). Ezt követően a felni átmérőjének számát láthatjuk colban. Ha ezeket azonosítottuk és egyeztettük, akkor jöhet a súly és a sebesség jelölése, pontosabban ezeknek a határai. Az itt látható számjegy a súly, vagy terhelési indexet mutatja, és egyetlen kerékre vonatkozik. Ezek azok a lényeges információk, amelyek lehetővé teszik az abroncsok helyes kiválasztását.

Autógumik jelölése

 

A gyártási év és a gyártó

 

Ezek mellett kiemelt szerepet játszik az utolsó pár szám és név is, mivel ezek is szerepet játszhatnak a kiválasztásban. Az, hogy milyen évben gyártották az abroncsokat, és milyen gyártó tette ezt, fontos támpontokat adhat azoknak az embereknek, akik egy kicsit is értenek hozzá. Ugyanis nemcsak a méret és a fajta számít, hanem sok minden más dolog is. Mint minden árucikk esetében, az autóval kapcsolatosaknál is fontos, hogy ki a gyártó, mert ez határozza meg a minőséget is. Az évszám is nagyon lényeges lehet, hiszen, ha valami például szakmabeli, akkor tökéletesen tisztában lehet vele, hogy melyek is azok az évek, amikor az adott gyártó jó minőségű termékeket dobott a piacra, és melyek azok, amelyek rosszabb fajták. Ehhez azonban tényleg szakértőnek kell lenni. Ha az átlagember gumiabroncsot vásárol, akkor biztosan csak a fajtáját nézi meg annak, és nem foglalkozik a gyártási évvel és a gyártóval.