AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Rekordot döntött a gumiabroncsok eladása 2018-ban Magyarországon

Több mint hárommillió gumiabroncsot adtak el 2018-ban Magyarországon – ez abszolút csúcsot jelent. Minden szegmensben növekedtek a számok, és kissé meglepő módon a kettős megítélésű, a téli használatra nem kifejezetten ajánlott négyévszakos gumik is nagy népszerűségnek örvendtek tavaly.

 

Az összes kategóriában növekedést lehetett tapasztalni

 

Rekordot döntött az eladott gumiabroncsok száma Magyarországon: a Magyar Gumiabroncs Szövetség adatai szerint több mint hárommillió gumit értékesítettek 2018-ban hazánk területén. Az összes kategóriában növekedést lehetett tapasztalni, a motorkerékpárok esetében például öt százalékkal, a személygépkocsiknál pedig kilenc százalékkal nőtt a tavalyi érték 2017-hez képest. Ennél is jelentősebb emelkedést lehetett azonban érezni más kategóriákban: a teherautóknál és az autóbuszoknál használt gumikból 21 százalékkal többet vettek, a földmunkagépek esetében ez a szám 25 százalék, míg a mezőgazdasági gépeknél 12 százalék volt a szövetség adatai szerint. Úgy tűnik, dübörgött a mezőgazdaság, és sokan érezték úgy, hogy javítanak munkagépeik állapotán. A Kovács Autóalkatrész Webáruház is nemrég végzett egy felmérést a gumiabroncsokról, melynek eredményeit lentebb ismertetjük.

 

Abroncsok

 

Sokkal többet vettek négyévszakos gumiból, pedig…

 

Érdekesség, hogy a négyévszakos abroncsokra kiugróan nagy kereslet volt: 48 százalékkal többet vettek ezekből, mint egy évvel korábban, annak ellenére, hogy sokan idegenkednek ettől a megoldástól. Mivel azonban ez még mindig csak a teljes gumipiac 3,5 százalékát jelenti, látszik, hogy ez a tendencia még nem tűnt el teljesen. Az alkatrész‎ webáruház nemrég elvégzett egy felmérést, amely kimutatta: a magyar autósok 96,2 százaléka tudja, hogy kiemelten fontos 7 Celsius-fok alatt téli gumira váltania, nálunk is 3,5 százalék volt az eredmény a téli hónapokban is négyévszakossal próbálkozók esetében, míg 0,3 százalék szerint nem gond rajta hagyni a nyári abroncsokat a kocsin. Utóbbiak között kell sajnos legtöbbször keresni a megcsúszásos balesetek okozóit, de a négyévszakos megoldás sem hasonlítható össze hatékonyságban a téli gumikkal. A megkérdezettek 43 százaléka vásárolt már használt téli gumit, annak ellenére, hogy sok szakember ezt nem ajánlja. Legkésőbb ötévente ajánlott lecserélni az abroncsokat a használt kilométerektől függetlenül az öregedése miatt: ezt a kérdőívünk alapján 50,4 százalék teszi meg Magyarországon, 28,5 százalék viszont tévesen addig vár, amíg teljesen elkopik a felület. Szerencsére a gumivásárlási láz azt is jelenti, hogy valamennyit javult a helyzet, azaz frissült és javult a magyarországi gépjárműpark gumiállományának állapota.