AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A Volkswagen botrány magyar érintettjei is reménykedhetnek

A Volkswagen botrány újabb fordulataként a Müncheni Tartományi bíróság egy VW tulajdonos panaszát elfogadva november utolsó napjaiban úgy határozott, hogy egy a manipulált dízelmotorral felszerelt konkrét VW gyártmányú autó forgalomba helyezési engedélye érvénytelen és a kereskedőnek azt vissza kell vásárolnia. Az ügy – egyelőre – nem tekinthető precedens értékűnek, de nagy veszélyeket hordoz magában a konszern számára, ugyanis a bíróság a Volkswagen által végrehajtott módosításokat is elégtelennek ítélte, mivel – a bíróság szerint - a konszern az új programozást még teszteli, tehát az egyelőre nem tekinthető a korábbi vezérlés véglegesen javított formájának.

A VW engedélyek bevonása

Az ítéletre hivatkozva Lengyelországban már két csoportos keresetet nyújtottak be az ügyben. Az ottani sajtó arra hívja fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha a német bíróság döntése a forgalomba helyezési engedély visszavonásáról precedens értékű lesz, akkor ennek jogos következményeként a csalás által érintett EA189-es jelzésű dízelmotorokkal gyártott VW modellek engedélyét Lengyelországban is be kell vonni, azaz ezek a járművek illegálisan, a törvényeket megsértve vannak az utakon. Az ebből eredő károkat viszont a VW-nek kellene állnia. Ebből értelemszerűen következik az is, hogy Magyarországon a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak és az EU többi tagországának hasonló hatóságainak ugyanígy kellene eljárniuk.

VW botrány

 

Bírságok és kártérítések

Az Egyesült Államokban az érintett 480 ezer VW tulajdonos már elérte, hogy mintegy ezer dollárnyi kártérítéshez jussanak. Eddig 120 ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Valamennyien egy 500 dollárral feltöltött bankkártyát kapnak és további 500 dollárt VW szervizekben használhatnak fel. Európában – egyelőre – hasonló megoldásra még nincs példa, de nem kizárt, hogy a jövőben a Volkswagen itt sem fogja elkerülni, hogy mélyen a zsebébe nyúljon. A héten szerdán derült ki, hogy a dél-koreai hatóságok rekord nagyságú, 30 millió eurós bírságot szabtak ki a VW konszernre a dízelmotorjaikkal kapcsolatos hazug reklámjaik miatt.