AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az üzemanyag-szivattyú és az üzemanyagszűrő

Az üzemanyag a legfontosabb dolog amit az autóba tehetünk, és függetlenül attól, hogy az autó kézi, vagy automata váltós-e mindig szükség lesz valamilyen típusú üzemanyagra, még akkor is, ha a jövőben a benzin vagy a dízel alapú üzemanyag átalakul majd villamos energiává. Amikor megérkezik egy benzinkúthoz, hogy tankoljon, akkor a benzin vagy a dízel kijön a fúvókából, bejut a tüzelőanyag-tartályba és készen áll arra, hogy a motorba kerüljön.

Hol található az üzemanyag-szivattyú és hogyan működik?

Az üzemanyag-szivattyú azokban a gépjárművekben található meg, amelyekben nem lehet csak a gravitációra támaszkodni amikor arra kerül a sor, hogy az üzemanyagot a tartályból a motorig juttassa. Ehelyett, ahogy azt a neve is mutatja, a benzint vagy a dízelolajat alacsony nyomáson a porlasztóba juttatja, vagy nagyobb nyomás alatt üzemanyag-befecskendezővel működik a nagyobb teljesítményű járművekben. Az üzemanyag-szivattyú általában, de nem mindig az üzemanyagtartályban található. Ez lehetővé teszi, hogy a lehető legegyszerűbben tudja eljuttatni az üzemanyagot miközben nem forrósodik fel, így megakadályozza, hogy bármilyen alkatrész felforrósodjon az üzemanyagtartályban. Számos olyan gépjármű is létezik, amelyek rendelkeznek elektronikus vezérlőegységgel, és ez a rendszer úgy van programozva, hogy tájékoztassa az üzemanyag-szivattyút és a befecskendezőket arról, hogy mennyi üzemanyag szükséges.

Üzemanyagszűrő és szivattyú

Az üzemanyagszűrő elhelyezkedése és működése

Egy finom összhangot kell biztosítani a friss levegő és az üzemanyag között. Az üzemanyagszűrő biztosítja, hogy csak a levegő és a kiválasztott üzemanyag kerüljön át a rendszeren keresztül és összegyűjti az oda nem illő anyagokat és törmelékeket amelyeket felszedünk út közben a levegőből, a korrózióból vagy a sérült alkatrészekből. Ez úgy működik akár egy szita, hiszen lehetővé teszi hogy csak a folyadék és a levegő kerüljön át, visszatartva a nagyobb potenciálisan ártó anyagokat. Az üzemanyagszűrő általában a motorban, vagy az üzemanyagtartály mellett található, így könnyű megtalálni a motorháztető alatt. A piszkos vagy eltömődött szűrők, amelyek idővel elkerülhetetlenek megakadályozzák a levegő átjutását a motorba, és ez súlyosan veszélyezteti autójának általános teljesítményét. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa meg az üzemanyagszűrőt.