AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az üzemanyag befecskendező berendezések

Sok olyan kis alkatrész van az autóban, amely szerepe nem tisztázott az átlagemberek körében. Az olyan pici részek funkciói, mint amilyen az üzemanyag befecskendező berendezés is, rejtve maradnak az olyanok számára, akik nem értenek különösebben az autókhoz. Ha csak annyit érzékelnek, hogy valami gond lehet az üzemanyag bejuttatásával, akkor valószínűleg a befecskendező berendezés a felelős, már hogyha újfajta autóról beszélünk.

Mi az üzemanyag befecskendező?

A régebbi fajták ugyanis nem ezzel a megoldással funkcionálnak, hanem porlasztó segítségével oldották meg, hogy az üzemanyag bejusson a motorba. Manapság azért használnak inkább injektor fejet, mert így sokkal könnyebb szabályozni a bejuttatott üzemanyag mennyiségét. Segítségével alacsonyabb fogyasztásnál sokkal nagyobb teljesítményt tud nyújtani, mint azelőtt. A leggyakoribb meghibásodásnak az a jelenség a következménye, amikor az üzemanyag nem a szívócsőbe, hanem egyenesen a hengerbe érkezik. Ezt nevezik közvetlenül történő befecskendezésnek. Ezek a részek a modern autóknál számítógépes vezérlésűek. Ezek szabályozzák a befecskendezendő üzemanyag mennyiségét. A dízel autóknál még bonyolultabb a probléma, mivel itt minden kis injektor egy nagy közös csőre csatlakozik. Ha ez elromlik, akkor az egészet ki kell majd cserélnünk. Ha ez fennáll, rendszerint ahhoz vezet, hogy nem fog megfelelően működni a motor, vagy ami még rosszabb, egyáltalán nem is fog elindulni. Fontos odafigyelni tehát minden apró intő jelre, amely ehhez a részhez kapcsolódhat.

Az üzemanyag befecskendező

Az üzemanyag befecskendező meghibásodása

A meghibásodást általában a szennyeződések okozzák. Bár árulnak pont erre való tisztító vegyszereket, sokszor a megoldást csak a teljes csere jelentheti. Ez sajnos egy cseppet sem költségmentes megoldás, rendszerint nagy anyagi áldozatokkal jár. A másik hátulütője a dolognak az, hogy időben is sok lehet, amíg végigvárjuk a munkafolyamatokat. Szerencsés esetben pont van olyan alkatrész a műhelyben, ahová elvisszük az autót, amilyenre szükségünk van. Azonban az is nagyon gyakori eset, amikor nekik is be kell szerezniük valahonnan a kívánt alkatrészt. Ez sokszor nagyon hosszú időbe telik, a felszerelési munkálatokról nem is beszélve. Mindenki védekezve ez ellen, ha tudna, viszont annál többet sajnos nem lehet tenni, hogy rendszeresen tisztító folyadékot öntünk a befecskendező berendezésbe. Ezek nem olyan drágák, és lelassíthatjuk, vagy megelőzhetjük vele a meghibásodás folyamatát.