AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Volt, van, lesz – újra felszálló ágba kerülhet az orosz autópiac

A Lada még mindig az orosz autók legkeresettebbje, de nem csak a hazai márkákat viszik a helyiek. A mélypont után várhatóan 2025-re helyreáll az orosz piac – az Avtovaz előrejelzése szerint az állam támogatásának köszönhetően addigra megduplázódik az eladott kocsik száma. 

 

Állócsillagként ragyog a Lada

 

Moszkvics, Volga, ZiL, Kamaz, UAZ, Ural, és persze mindenekelőtt a Lada. Néhány remekmű az orosz autóipar múltjából. Hazánkban mindegyik ismerősen cseng, persze leginkább a Lada futott be nálunk nagy karriert. Ráadásul a márka reneszánszát éli, egyre több a megújult Ladákat áruló kereskedés itthon és Európa-szerte egyaránt. Egy jó Grantát, Kalinát, Vestát vagy 4x4-et szinte bármelyik nagyvárosban tudunk már venni. Ezt csak azért rögzítettük, hogy érezzük, az orosz autóipar éledezik, és nem csak a múltjába tekint, a jövőre is komoly tervek vannak. Persze volt egy kis megtorpanás a közelmúltban, 2012 és 2016 között a különböző nemzetközi szankcióknak köszönhetően mélyponton volt a piacuk, a gazdasági visszaesés pedig még rátett egy lapáttal a bajokra, így ötven százalékkal esett vissza a forgalom. Ez azért igencsak ijesztő adat volt a kereskedőknek.

 

Orosz autóipar

 

Véget ért a hanyatlás, 2025-re rádupláznak a jelenlegi számokra

 

A legfrissebb kimutatások szerint azonban újra felfelé ível az orosz piac, köszönhetően az állam támogatásának. 2012 volt a csúcsévük, akkor majdnem hárommillió új kocsit adtak el, tavaly ez a szám a már említett hatalmas csökkenés után 1,6 millióra esett vissza. Nemrégiben viszont kijött a többek között a Ladákat is gyártó Avtovaz előrejelzése, amely alapján a duplájára nő az eladott autók száma 2025-re. A legnagyobb orosz járműgyártó szerint az emelkedés azt jelentheti, hogy hét esztendő múlva évi 2,5-3,1 millió új autót adnak el a hazai piacon, ez pedig már veri, verheti a 2012-es számokat.