AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tudja, mit tesz először tönkre autóján a só?

Nem áruljuk el rögtön a legelején, hátha akkor nem olvasná el a cikket. A karosszéria, az alváz, a vasak megszenvedik a téli időszakot, mert nem csak a kavicsok, a sár, a víz rongálja azokat a részeket, amelyeket a sofőr ritkán lát. 

 

Ön szokta nézegetni alulról az autóját? 

 

A nedves, párás időben egyébként is megeszi a rozsda azt a gépet, ami nincs megfelelően lekezelve, a téli időszak azonban különösen nagy próbatétel elé állítja az autó azon részeit, amelyek többet érintkeznek az anyaföld ajándékaival, úgymint a sár, a víz, az apró kavicsok – és a síkosság-mentesítésre használt anyagok. A sóról fogunk ma értekezni, amely nem csak a nedvességgel párban veszélyes. Akkor is rongál ugyanis, ha már megszáradt, és a latyakkal, sáros vízzel együtt könnyen bejut a kis üregekbe, ahol aztán rombolásba kezd. Elindul a kémiai reakció a kerékjáratokban, a küszöbön, kerékjáratokban, az egész alvázon. Ez ellen az alváz- és üregvédelem mellett egyvalamivel lehet védekezni, és ez a rendszeres mosás. Vannak, akik az egy út, egy mosás alapelvet sem tartják ördögtől valónak – tévhit, hogy télen nem szabad autót mosni. Persze autómosóra is bízhatjuk a feladatot, a benzinkúton barátunk a gőzborotva, akár hetente is érdemes a karosszériát tisztíttatni, ha sokat használjuk az autót. Ha már nedvesség, arra viszont érdemes felhívni a figyelmet, hogy ne tároljuk az autót olyan helyen, ahol párásodhat!

 

Latyak

 

Ha már megette a rozsda, fújhatja az alvázvédelmet

 

Sokkal több sár, por, kavics, miegyéb verődik fel télen az autó aljára akkor is, ha éppen nincs hó, só, latyak. Ha meg van, akkor tényleg érdemes lenne minden használat után letisztíttatni, de ezt valószínűleg kevesen teszik meg – havi egy alapos alvázmosás viszont elengedhetetlen. Amennyiben időben gondoltak az alvázvédelemre, könnyebb a helyzetük. Ha semmi sem védi a sóval érintkező részeket, az igen sokba kerülhet majd – észre sem vesszük, de már megtette a magáét a korrózió. A már elrozsdásodott alkatrészeket, karosszériát, alvázat rendbe hozatni több százezer forint is lehet – az alvázvédelem ennek töredéke, de már rozsdás alkatrészeken nem alkalmazható. Tegyen a rozsdásodás ellen még a havas idő beállta előtt! Az autószervizekben gondoskodnak a megfelelő védelemről, de kereskedelmi forgalomban is láttunk már alvázvédő festékeket és olyan anyagokat, amelyeket speciális szórópisztollyal kell felvinni, védenek a szennyeződések, a kőfelverődés ellen, valamint vízállóak is. Ha az otthoni kezelés mellett döntünk, mindig stabil emelővel vagy akna fölött végezzük a műveletet, ne fordítsuk oldalra az autót! Végül eláruljuk, mely részeket eszi meg leghamarabb a só: a küszöböket és a sárvédőket teszi tönkre először.