AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A tömítőgyűrűk szerepe

Egy gépjármű nagyon összetett dolog, és mindenki tudja, hogy minden aprócska résznek tökéletesen kell ellátnia a funkcióját ahhoz, hogy működésbe léphessen. Mivel, ha csak nem vagy szakmabeli, lehetetlenség minden apró részecskét megjegyezni, az eligazodáshoz elengedhetetlen külső segítséget igénybe venni. Ezek legtöbbször a szakkönyvek, vagy az internet.

Fontos szerepet játszik a motor működésénél

A világhálón nagyon sok hasznos információ van, amelyet az ember alkalmazhat, viszont néha nagyon nehéz eligazodni, hogy melyek az lényegesek, és melyek a kevésbé fontosak. Ha az autó belső összetevőiről akarunk olvasni, akkor rengeteg oldalt találunk, amelyik bonyolult leírásokat ad, viszont nagyon kevés olyan direkt információt, amely csak a lényeget foglalja össze. A továbbiakban nézzük meg egy kicsit a tömítőgyűrűk szerepét, mert ez az egyik legkevésbé ismert alkatrész az autóból, és éppen ezért nehezebb is összefoglaló információkat találni róla. Alapvető szerepük, hogy megakadályozzák, vagy lelassítsák az anyag áramlását két egymás melletti tér között. Ebből is kitűnik, hogy mennyire fontos szerepet játszik a motor működésénél. Ezért ha meghibásodik, elengedhetetlen, hogy egyből kicseréljék. Ez a csere sajnos otthon, szakértelem hiányában nem végezhető el. Ilyenkor elkerülhetetlen az autó szervizelése.

Tömítőgyűrűk és szerepük

A tömítőgyűrűk meghibásodása

Lássuk, hogy melyek a leggyakoribb okai a tömítőgyűrűk meghibásodásának. Ha tisztában vagyunk ezekkel, és felismerjük az intő jeleket, akkor nem okoz majd akkora fejtörést az autó javítása nem, mert már kész tényekkel mehetünk a szerelőhöz. A leggyakoribb ok az, hogy rosszul van beszerelve az autóba. Nagyon sokszor áll ferdén, ami még akkor is látszik, amikor ki sem szedtük. A második leggyakoribb okok között az idegen anyagok bekerülése van. Egy tömítőgyűrűbe akkor kerül festék, ha az előzőleg rosszul volt lefestve. Az autó minden egyes összetevőjére igaz, hogy terhelés esetén ütések érik. Így van ez a mi alkatrészünkkel is. Ha túl sok ütés éri, egy idő után már nem fogja tudni ellátni a rendeltetését. Ugyanehhez tartozik az utolsó probléma is, amelyet érdemes megemlíteni. A tömítőgyűrűkön keletkezett mély karcolások teljesen tönkretehetik azokat, és sokszor fennáll az, hogy muszáj lesz kicserélni őket. Szerencsére azonban, ez az alkatrész nem olyan drága, és szinte bármelyik autós műhelyben találkozhatunk velük. Csak a felszerelésük vesz egy kicsit több időt igénybe…