AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Vezérműtengely kenés választása.

Vezérműtengely kenés pontosan olyan fontos feladata a motorblokk alkatrészek kenési rendszerének, mint a főtengely kenése. A vezérműtengely a főtengelyről meghajtva, a négyütemű motoroknál a főtengely fordulatszámának a felével forog, tehát erősen igénybe van véve.

 

A vezérműtengely kenés folyamata

 

A vezérműtengely kenés szervesen illeszkedik a motor kenési rendszerébe, amelynek lényege, hogy az olajteknőből egy olajpumpa az olajszűrőkön át az olajfővezetéken, illetve annak elágazásain keresztül a megfelelő helyre nyomja a kenőolajat, illetve onnan az olajhűtő érintésével visszavezeti a kenőanyagot körforgásának kiindulási pontjához, az olajteknőbe. Az olaj a főcsatornából jut el mindenhová, így a forgattyús tengely, a hajtórúd- csapágyakhoz ugyanúgy, mint, a vezérműtengely-, a szelepemelők és a szelephimbák csapágyaihoz is.


Keresse meg az autójához megfelelő alkatrészeket:


A vezérműtengely szerepe

 

Vezérműtengely kenés A vezérműtengelyre vannak felfűzve a szelepek vezérlését biztosító vezérmű himbák, amelyek – mintegy kis emelők – nyitják a szelepeket, melyeket aztán a szeleprugók zárnak vissza. A tengely akadálymentes forgása a feltétele annak, hogy a motor vezérlése fennakadás nélkül valósuljon meg. A nagy igénybevételnek kitett tengely csapágyait ehhez megfelelő kenésben kell részesíteni a súrlódás csökkentése és a keletkezett hő elvezetése érdekében. A vezérműtengely kenés tehát kulcskérdés az egész motor működése szempontjából. Esetleges zavara nagy károkat okozhat a motorban.