AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szeleprugó választása.

Szeleprugó zárja a belsőégésű motoroknál a bütykös tengely vezérelte szelephimba által kinyitott szelepet. A főtengely sebességének mindig a felével forgó bütykös, vagy vezérmű tengely csak a nyitást befolyásolja, a zárás a szeleprugótól függ. További motorblokk alkatrészeket keresse áruházunkban!

 

A szeleprugó szerepe

 

Azt, hogy a befecskendező és az égéstermék kiömlési nyílás a megfelelő pillanatban legyen nyitva, azt a szelephimba szabályozza. A bütykös tengely bütyke nyomja le a szelephimba egyik karját és a másik nyitja a szelepet. A zárás azonban már kizárólag a rugótól függ, ugyanis annak gyorsasága, vagyis az idő, amíg a szelep nyitva van, a rugó erején múlik. Az erősebb rugó gyorsabban, a gyengébb lassabban zárja a szelepet. Ez fontos a beáramló üzemanyag-levegő keverék mennyisége szempontjából és jelentős hatása van a motor teljesítményére.


Keresse meg az autójához megfelelő szeleprugót:


A szeleprugó jó megoldás, de van jobb

SzeleprugóA szeleprugó tehát egy egyszerű és jó megoldás, egészen addig, amíg nem akarjuk a szelep nyitásának pontos pillanatát és a nyitva tartás idejét a motor működése közben változtatni. Ilyenkor már nem lehet csak egy rugóra bízni a szelep zárását. A jelenlegi legkorszerűbb motorokban szeleprugó helyett az autó komputere dönt ebben a kérdésben, tehát arról, hogy a dugattyú milyen állásánál nyissanak a szelepek és milyen hosszú ideig legyenek nyitva. Ez a változó teljesítményigényhez jobban alkalmazkodó befecskendezés vezérlést tesz lehetővé.