AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tolató lámpa választása.

Tolatólámpa – nevével ellentétben – egyáltalán nem tolat, hanem csak és kizárólag akkor kapcsolódik be, amikor az autós hátramenetbe kapcsol. Az autó mögötti tér megvilágítása mellett jelzi, hogy az adutó nem előre, hanem hátrafelé mozog.

A tolatólámpa funkciója

A tolatólámpa csak és kizárólag akkor kapcsol be, mégpedig a vezető minden beavatkozása nélkül, amikor az autós a hátrameneti fokozatba kapcsol. Nem kell tehát semmit sem tenni azért, hogy működésbe lépjen, ezt automatikusan teszi. Valamennyi hátul világító fényforrástól eltérő színe nappal is elég erős ahhoz, hogy az autóhoz hátulról közeledő járművek vezetői érzékeljék, az előttük manőverező autó nem előre, hanem hátrafelé mozog. Este, alkonyatkor, vagy bármilyen más okból létrejött rossz látási viszony mellett a tolatólámpa fénysugara – ha nem is egy fényszóró erejével – megvilágítja az autó mögötti teret, megkönnyítve ezzel a vezető dolgát. 


Keresse meg az autójához mefelelő tolatólámpát:


A tolatólámpa cseréje

A tolatólámpát nagyon ritkán, leginkább akkor kell cserélni, ha valamilyen sérülés érte, koccanás, vagy nagyon rosszul sikerült tolatás következtében, esetleg valakik szándékosan megrongálták. Ennél gyakrabban van szükség az izzó cseréjére, bár ez sem tartozik a gyakori feladatok közé, hiszen az autók általában és életük meghatározóan nagy részében nem hátra, hanem előre mozognak. Vannak azonban – végül is nem ritkán – olyan esetek, például parkolás, amikor hátramenetbe kell kapcsolni és hasznos a hátrafelé világító tolatólámpa. Egyes, főleg haszonjárművek esetében ez az átlagosnál is gyakrabban fordul elő, ezért ezeknél erősebb és jobban világító tolatólámpákat használnak.