AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ködzárófény választása.

Ködzárófény a neve az autó hátuljára felszerelt kiegészítő helyzetjelző fényforrásnak, amelynek a funkciója az, hogy erős ködben az autó elejére szerelt ködlámpához hasonlóan jobban észrevehetővé tegye az autónkat.

A ködzárófény hasznossága vitatott

A ködzárófény hasznosságáról élénk vita folyik amióta létezik, pontosan úgy, ahogy sokan vitatják a ködlámpa hasznosságát is. Az egyik érvük, hogy szemben számos egyéb, az autózás biztonságát növelő berendezéssel, ezt a KRESZ sem teszi kötelezővé, egészen pontosan a szabályzatban csak azok az esetek szerepelnek, amikor nem szabad használni. Arra is hivatkoznak a ködzárófény ellenfelei, hogy nem tudnak olyan esetről, amikor egy ködzárófény előzött volna meg balesetet. A másik oldal érvei között szerepel, hogy olyan eset sem ismert, amikor a ködzárófény zavaró hatása miatt lett volna közúti baleset, az pedig tény, hogy erősebben világít a hagyományos helyzetjelzőnél, vagyis nyilván jobban észre lehet venni.


Keresse meg az autójához megfelelő ködzárófényt:


Jobb félni, mint megijedni

A ködzárófény valami olyasmi az ellenfelei szemében, mintha otthon is az építkezéseken szokásos sisakot viselnénk arra az esetre készülve, hogy valami a fejünkre esik, vagy elcsúszunk és beverjük a fejünket. Pedig – kizárólag statisztikai adatokra alapozva – nagyon is indokolt lenne fejvédő használata otthon, ugyanis a legtöbb fejsérülés a háztartási balesetekben éri az embereket, mint ahogy a legtöbb baleset is otthon és nem a közutakon, vagy a munkahelyen esik meg. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy holnaptól hordjunk védősisakot a fürdőszobában, de azt igen, hogy a néha feleslegesnek, vagy csak kis százalékban hasznos dolognak, mint amilyen a ködzárófény is, életet mentő szerepe lehet. Márpedig akkor miért hiányozna az autónkról, amelyben időnként rajtunk kívül az egész családunkkal vagyunk összezárva, sűrű ködben, vagy sűrű esőben, 100 km/h sebességgel száguldozó autók között?