AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gyújtáskapcsoló választása.

Gyújtáskapcsoló a neve az autó főkapcsolójának. Mivel ez a „főkacsoló” valójában egy zár, a gyújtáskapcsoló egy kulccsal, a gyújtáskapcsoló kulccsal, vagy közismert nevén a slusszkulccsal működtethető.

 

A gyújtáskapcsoló szerepe

 

A gyújtáskapcsoló gyakorlatilag első fokozatában, amikor a legkisebb lehetséges fordulatot hajtjuk végre a gyújtáskapcsoló kulccsal, csak áram alá helyezi a járművet. Ez azt is jelenti, hogy ellenkező irányba elforgatva, majd a zárból kihúzva áramtalanítjuk az autót. Vannak azonban olyan alkatrészek, amelyekre ez nem vonatkozik. Ilyen például a helyzetjelző lámpa, ami akkor is tovább világít, ha a slusszkulccsal már régen hazasétáltunk. Mégis azt lehet, mondani, hogy a gyújtáskapcsoló felel az autó áramellátásáért és számos olyan berendezés van, mint például a rádió, a fűtés, a világítás nagy része, (a belső világítás nem) ami csak akkor működik, ha a gyújtáskapcsoló el van forgatva. 


Keresse meg az autójához megfelelő gyújtáskapcsolót:


A gyújtáskapcsoló egyéb feladatai

 

A gyújtáskapcsoló azon kívül, hogy áram alá helyezi az autót, a benne lévő kulcs továbbforgatásával elindítja az önindító motort, ami egy olyan elektromos motor, amely az akkumulátorról kapott elektromos energia felhasználásával megforgatja, elindítja a belsőégésű motorokat. A gyújtáskapcsoló elfordításával indítjuk el tehát jellemzően az autónk motorját. Ma már nem minden esetben, mert egyre jobban terjednek az olyan megoldások, ahol a hagyományos gyújtáskapcsolót vezérlését kulcs helyett elektronikus, digitális kártya, vagy más adathordozó eszköz váltja fel.