AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ellenállás választása.

Ellenállás egy áramkörbe iktatásával befolyásolni lehet az áramkörben jelen lévő feszültség és áramerősség nagyságát. A fizika egyik alaptörvénye értelmében egy áramkörben az ellenállás a feszültség és a vezetéken áthaladó áram erősségének a hányadosa.

Ellenállás mint elektronikai alkatrész

Az ellenállás, mint egy elektronikai alkatrész feladata, hogy megfelelő nagyságú ellenállást hozzon létre egy áramkör adott részén. A használatos ellenállások anyagától, alakjától és jellegétől függően huzal és rétegellenállásokat különböztetünk meg. Utóbbiak szén és fémréteg ellenállásokra osztjuk. Az ellenállás alapanyagot hőálló, többnyire rúd alakú szigetelőtestre viszik fel, majd a nedvesség és más külső behatások ellen védő réteggel, ma többnyire műanyaggal vonják be. Belül általában kerámiából készült testre tekercselik fel az ellenállást létrehozó huzalt.


Keresse meg az autójához megfelelő ellenállás alkatrészt:


A leggyakoribb ellenállás típusok

A leggyakrabban az autóiparban is huzalellenállással találkozhatunk. Ezek általában kis méretű, alig néhány centiméteres, néha csak lakkal, máskor vékony műanyagréteggel bevont tekercsek, amelyeken az ellenállás mértékegységében, Ohmban (Ω) adják meg az ellenállás nagyságát. Egy Ω = 1 volt/amper = 1 watt/amper². Az ellenállások sokféleképpen csatlakoztathatók az áramkörbe, rögzíthetők a felhasználás pontos helyén. Ez a leggyakrabban forrasztással, bilincs felhasználásával, huzalos kivezetés sapkával szokás. Az úgy nevezett réteg ellenállásnál az ellenállásanyagot vákuumban elgőzölögtetik, majd összefüggő rétegben egy kerámiatestre csapatják le. A kerámiára felvitt anyag lehet szén, fém, nemesfém.