AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olaj Shop - Sebességváltó választása.

Sebességváltó olaj kevésbé használódik el, mint a motor olaj. Mégis érdemes megnézni az autó szervizfüzetét, és ellenőrizni, mit szerepel a sebességváltó olaj menüpont alatt.

Sebességváltó olaj az autó sebességváltójának mozgó alkatrészeinek kenéséhez, fogaskerekek megóvásához!

A korszerű autókban ugyanis a váltó olaj gyakran nem is cserélhető az alkatrész szétszerelése nélkül. A különleges sebváltó olaj ilyenkor a váltó egész élettartamára szól, inkább ártana az, ha közönséges váltóolajra cserélnénk le.


Keresse meg autójához megfelelő sebességváltó olajat:


Ez persze csak a kézi kapcsolású váltóknál fordulhat elő, az automatáknál meghatározott periódusonként ma is minden típusnál szükség van a sebváltó olaj cseréjére. Be kell tartani a gyárilag előírt csereperiódusokat, és akkor nem érhet minket meglepetés. Ma már nagyon sokféle váltó olaj kapható, hiszen a sebváltó olaj gyakran részben vagy egészben nem is természetes, hanem szintetikus olajból készül. Mannol, Castrol, Elf, Meguin, AcDelco, Eneos, Fuchs váltóolajaink kedvező áron vásárolhatóak webáruházunkban. Tekintse meg további kapcsolódó termékeinket is!

Váltóolaj cseréjének menete és ideje!

Sebességváltó olaj cseréje

A sebességváltó egy zárt térben, a sebességváltóházban működik. Ez a ház megfelelő kenőanyaggal van feltöltve. Ez a sebességváltó-olaj, más néven váltóolaj, de ne feledkezzünk el a hajtóműolaj és sebváltóolaj kifejezésekről se. A mai hajtóműolajok szintetikus kenőanyagok. Külön gyártanak hajtóműolajat a kézi kapcsolású és az automata sebességváltókhoz. Feladatuk, hogy megakadályozzák a fogaskerekek fémes érintkezését, súrlódását. A legtöbb autónál 60 ezer kilométerenként előírás a hajtóműolaj szintjének ellenőrzése, a szükség szerinti utántöltés. Az automata váltókban a csere is előírás. Kézi váltóknál a szinkrongyűrűk cseréjekor mindenképpen le kell cserélni a sebváltóolajat. Ez 160-300ezer kilométer között esedékes. Sokan jönnek a szervizbe azzal, hogy ötösben „sír” a váltó. Csodát tud tenni ilyenkor a hajtóműolaj (sebességváltó-olaj) cseréje. Tapasztalt szerelők állítják: rövidül az az élettartam, ha nem törődünk a hajtóműolajjal.