AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autós szerszámok, műszerek - Guminyomás mérők választása.

A gumi nyomásának a mérése fontosabb, mint amennyire gondolnánk. Alacsony guminyomás miatt az autósok rengeteg üzemanyagot pazarolnak el Európa-szerte. Emellett több millió tonna szén-dioxiddal szennyezik a levegőt, illetve több millió gumiabroncsot koptatnak el idő előtt.

Az guminyomás mérésének fontossága

A helytelen guminyomás hátrányos következménye például, a fokozódó balesetveszély. Egy átfogó felmérés szerint, az autósok 71%-a alacsony abroncsnyomással jár. A vezetők 7,5%-a a gyártó által javasoltnál legalább 0,5  barral alacsonyabb nyomás értékekkel közlekedik. Elégtelen guminyomás esetén romlik az úttartás, a vezető akár el is veszítheti a kontrollt járműve felett. Rosszabb lesz a kormányozhatóság, csökken a kanyarstabilitás. A gumik roncsolódhatnak, esetleg szétdurranhatnak, ami nagy sebességnél akár végzetes is lehet. Ha túl magas a guminyomás, a gumik nem biztosítanak optimális érintkezést az úttal a csökkenő tapadással romlik a menetstabilitás, nő a fékút. A túl keményre fújt abroncs sérülékenyebbé is válik, ez tovább csökkenti a biztonságot. Az optimális guminyomástól mindkét irányban való eltérés ront a kényelmen. 


Keresse meg az autójához megfelelő guminyomás mérőt:


Hogyan és mikor mérjük a guminyomást

A guminyomást 2 hetente, illetve minden nagyobb út előtt ajánlatos ellenőrizni! A levegő lassú elszivárgása miatt minden abroncs folyamatosan veszít nyomásából, ezért a guminyomást rendszeresen ellenőrizni, és szükség esetén korrigálni kell. A guminyomást mindig az abroncs hideg állapotában kell mérni és beállítani. Meleg abroncs nyomását tehát soha ne csökkentsük az előírt értékre, mert akkor valójában a kívánatosnál alacsonyabb lesz. Az abroncsnyomás ellenőrzését és beállítását már nem csak műhelyekben és a benzinkutaknál végezhetjük el. Nagyon hasznos lehet egy saját guminyomás mérő műszer, amivel bárhol, bármikor le lehet ellenőrizni a nyomást. Számos változatból lehet választani, ártól és funkciótól függően.