AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Teljesen összeolvadhat a Renault és Nissan

Bár még meglehetősen sok a kérdőjel körülette, egyelőre könnyen elképzelhetőnek tűnik, hogy egyesül a két konszern, a Renault és a Nissan. Ha minden a tervek szerint alakul, a világ egyik legnagyobb autós cége jöhet létre kis időn belül.

 

A francia államon is sok múlik

 

Itt a bombahír! Úgy tűnik egy globális fúzió keretében egyesül két hatalmas autókonszern, nevezetesen a Renault és a Nissan. Carlos Ghosn, aki jelenleg a két mamut cég vezérigazgatói posztját párhuzamosan tölti be, egyértelműen hangot adott annak, hogy jó és megalapozott ötletnek tartja az összeolvadást.  A szerződés végleges aláírásának egyetlen kerékkötője a francia állam lehet, hiszen a Renault-ban van annyi tulajdoni hányaduk, hogy a döntésekbe is beleszólhatnak. A két cég egyébként elzárkózott a hírek bármilyen jellegű kommentálásától. Tavasszal több hír is jelent meg arról, hogy a vezérigazgató megpróbálja kivásárolni a tulajdonrészt az államtól, ezt azonban nem meglepő módon mind a két érintett cáfolta. Több francia újság azonban tényként kezeli a sikertelen tárgyalásokat.

 

Nissan

A világ legnagyobb autógyártója

 

Könnyen elképzelhető opció lehet, hogy a jelenlegi Renault és Nissan részvényesei az újonnan megalakuló cég papírjaiból kapnák meg a jelenlegi részesedésüknek megfelelő mennyiséget. Erről azonban két ekkora cég esetében minden bizonnyal meglehetősen nehéz lesz majd megfelelő döntést hozni. A Nissan papírok elméletben többet érhetnek, hiszen jelenleg nagyobb és jobb profittal rendelkezik, mint a Renault. A fúzió mellett talán az szól leginkább, hogy sikeres üzlet esetén a Renault-Nissan válna a világ legnagyobb autógyártójává. Mint ismert, az előző év folyamán megszerezték a Mitsubishi-t, így az együtt eladott járművek száma meghaladt a 10,5 millió darabot. Így minden bizonnyal világszinten is az egyik legmeghatározóbb cégcsoport jöhetne létre az egyesülésből.