AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Téli öltözködés az autóban

Télen és nyáron egyaránt sokat tehetünk az egészségünkért, de a kevésbé fárasztó autózásért is, ha az évszaknak és a konkrét időjárásnak megfelelően öltözünk az autóban is.

Minden évszakban mást kell az autóban viselni

Teljesen nyilvánvaló, hogy nyáron sem kizárólag az autó klimatizációjára bízzuk az utasok és a vezető hőkomfortját, hanem a kinti hőmérséklet figyelembe vételével öltözve ülünk a volán mellé, vagy a hátsó ülésre. Ez hatványozottan így van télen, amikor sokan – fittyet hányva a kinti alacsony hőmérsékletre – úgy érzik magukat jól az autóban, ha ott decemberben is rövid ujjú pólóban tekerhetik a kormánykereket, vagy a klimatizáció beállító gombját. Ez se nem gazdaságos, se nem egészséges. Az autóban télen a kinti hőmérséklethez igazodva, nem a nyári hőkomfort elérése a cél, hanem olyan fokon kell a belső teret temperálni, amely mellett a téli időnek megfelelő, könnyű öltözékben érezhetik magukat jól az utasok.

Autós öltözködés

Zakóban és pulóverben az autóban

Télen a belső hőmérsékletet úgy kell kialakítani a járműben, hogy abban meleg-, legfeljebb könnyebb pulóverben, vagy zakó és pulóverben, autós dzsekiben érezzék jól magukat az utasok. Olyan legyen az öltözékük, amelyben kényelmesen mozogni tudnak és a hőháztartásukat a téli körülmények figyelembevételével tudják szabályozni, nem fáznak, de nem is izzadnak. Ennek nagy jelentősége van, amikor az utat megszakítva ki kell szállni az autóból és akárcsak a néhány lépésre lévő benzinkút épületébe vagy egy étterembe kell besétálni. Ezeken a métereken szokott a legtöbb autós minden nyavalyát összeszedni, mert a túlhevített utastérből kiszállva, majdnem nyári szerelésben osonna át a néhány méteres „hideg folyosón” a meleg autóból az ugyancsak meleg épületbe.