AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Tél előtti akkumulátor-ellenőrzés

A télről nyilván kijelenthető, hogy senkinek sem a kedvenc hónapja. A hideget úgy alapjáraton sem igazán kedvelik az emberek, azonban ugyanúgy az autók sem szeretnek fázni. Ez pedig sokan úgy tapasztalják meg, hogy az akkumulátor megmakacsolja magát, és egyszerűen nem akar működni.

 

A tél és az akkumulátorok

 

Amint beköszönt a tél és azzal együtt az első fagyok, sok sofőr tapasztalja, hogy az autója nem nagyon akar beindulni. Sok autónak bizony igen nehéz időszakot jelent a tél, hiszen az autóakkumulátornak sokkal több erőfeszítésébe telik hatékonyan működni a hideg időben, mint a melegben. És ennek következtében számos problémával találhatja magát szembe a gyanútlan autótulajdonos. Leggyakoribb probléma a hideg időben, hogy az autó akkumulátorának a töltöttségi szintje hirtelen leesik. Ez általában akkor fordul elő, amikor a kocsi hosszabb ideig egy helyben áll. Jobbik esetben ettől még be lehet gyújtani az autót, amely az elindulást követően visszatölti az akkumulátort. Rosszabbik esetben azonban az autó nem indítható be, hiszen annyira alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje. Ilyenkor pedig akkumulátortöltő segítségét kell igénybe venni. Jó tehát, ha erre számolva, a hideg időben tartunk az autóban akkumulátortöltőt. És indulás előtt lehetőleg számoljunk időben a töltéssel is, ha valahová időre mennénk. A másik probléma a téli időszakban az lehet, hogy az akkumulátor kapacitása csökken. Ez pedig azt jelenti, hogy az akkumulátor nem tölt fel olyan gyorsan, mint ahogy a vezetés történik. Ez ahhoz vezethet, hogy menet közben leáll az autónk. De ugyanakkor az is megeshet, hogy megnövekedik az akkumulátor töltöttsége, hiszen ilyenkor rengeteg melegedő felület található az autóban. A hidegben használjuk az ülésfűtést, melegítjük a kocsi utasterét, gyakoribb a lámpahasználat… Persze ez a véglet sem jobb, hiszen az akkumulátor túl is tud töltődni, amely megint az akkumulátor tönkremeneteléhez vezethet.

Az autó a télben

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a nagyobb problémát?

 

A legtöbb, amit az ember tehet, ha biztosra akar menni azt illetően, hogy nem fog a hideg idő miatt ott ragadni az úttesten, hogy elmegy egy jó szervizeshez, és megnézeti az akkumulátorát. Az előzetes mérések segítenek megtalálni az esetleges hibákat, mielőtt azok élesben mutatkoznának meg. Így ha nagy a gond, akkor esélye lehet lecserélni az akkumulátorát még azelőtt, hogy télen valóban megtörténne a baj.