AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A szomszéd autója mindig zöldebb – na de mennyivel?

Elektromos autó, hibrid – ez a két típus jut eszünkbe a környezetbarát autókról. Európában tavaly a Magyar Elektromobilitás Szövetség adatai szerint 386 ezer tisztán elektromos hajtású gépkocsit értékesítettek, ez az újonnan eladott autók 2,5 százaléka. Ám a benzines, sőt, még a dízeles autók között is találunk környezetbarátot.  

Hétéves gyerekek is dolgozhatnak érte

 

386 ezer darab tisztán elektromos hajtású személygépkocsit adtak el tavaly Európában, ami a kontinensen értékesített új autók 2,5 százaléka - közölte Magyar Elektromobilitás Szövetség. Tavaly először Magyarországon is több tisztán elektromos, mint hibrid személyautót adtak el – összesen több mint 1450 darabot. A környezetbarát autó non plusz ultrájaként vagyunk hajlamosak tekinteni az elektromos autókra, pedig van olyan alkatrész, amelynek nem a működése, hanem a gyártása környezetszennyező. Ilyenek a lítiumos autó akkumulátorok, amelyeket egyelőre használnak – a szükséges lítium és kobalt kibányászása is nagy terhet ró a környezetre, ráadásul a bányákban akár hétéves gyerekeket is munkára fognak. Az sem mindegy, honnan származik a töltéshez felhasznált áram: ha jelentős szén-dioxid-kibocsátás árán termelték meg, akkor mindjárt nem annyira fényes az összkép. Sőt: egy elektromos autó mindezt egybevetve akár jobban is szennyezheti a környezetet, mint egy ritkán használt dízeles.

 

Hibrid autó töltő hely

 

Minél zöldebb az áramtermelés, annál zöldebb az elektromos autó

 

Attól is függ az eredmény, hogy az áramot megtermelő erőmű mennyire szűri a környezetszennyező anyagokat. Európában nyilván hatékonyabban, mint a fejlődő országokban. Izlandon például, ahol tisztán zöld módszerekkel termelik meg az elektromos autókat működtető áramot, a károsanyag-kibocsájtás nulla. Nálunk 71,8 grammot számolt ki a klímaszakértő, ami még így is kevesebb, mint feleannyi, mint a benzines autók szennyezése. Minél jobban elterjed tehát az áramtermelésben a zöld energia, annál zöldebbek lesznek az elektromos autók is. Addig is, a környezetbarát közlekedésért küzdő német VCD nevű szervezet 2018-as listáját nézve, benzines és dízeles gépjárműveket is nevezhetünk környezetbarátnak. A listán túlnyomórészt benzines autók szerepelnek, de jó néhány dízeles modell is felkerült, például a BMW, a Volvo, a Dacia, a Kia, a Renault, a Mini kínálatából. Közös a dízeles autókban, hogy az összes károsanyag-kibocsátását az új, szigorú Euro 6d-Temp környezetvédelmi normához igazították. A norma csak 2019. szeptember elsejétől lesz kötelező érvényű minden személyautóra, de egyes autógyártók már korábban áttértek a szabványra. A Hyundai például tavaly szeptember óta már csak ilyen modelleket forgalmaz.