AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A szintetikus, vagy a természetes motorolajt részesítsük előnyben?

A legnépszerűbb kérdések közé tartozik az autósok körében, hogy vajon szintetikus, vagy természetes motorolajt használjanak. A válasz körül nagy viták folynak, mindenki a saját igazát képviseli, és sokszor nem lehet eldönteni, hogy melyik érv az igazi, és melyik a hamis. Ha Öntől, autótulajdonostól megkérdezik, hogy melyiket választja, vajon mit mondana, és mik lennének a válaszának az okai?

A félreértések tisztázása

 

A továbbiakban igyekszünk tisztázni minden félreértést, ami a téma körül forog. Egy dolog biztos: a szintetikus motorolaj árai szinte duplájuk a természeteseknek, úgyhogy ha valaki nem engedheti meg magának az utóbbit, inkább a természeteset. Azok, akik megtehetik, hogy válogassanak, sok kérdéssel szembesülnek ezzel kapcsolatban. Legelőször azt érdemes megjegyezni, hogy melyik fajta miből, és milyen eljárással készült, ugyanis ez is segíthet a szelektálásban. A természetes olajokat különböző kőolaj fajtákból készítik és finomítják. A szintetikusakat pedig mesterséges módon állítják elő, ezért értelemszerűen jobban tudják befolyásolni a hatásukat is. Ezzel fel is soroltuk az első és legfontosabb előnyüket, amely már alapul szolgálhat a szelekcióban. A másik, ami még nagyon fontos, hogy a szintetikus fajták sokkal jobban bírják a természet által okozott hőmérsékleti megpróbáltatásokat is. Ezért, ha olyan helyen lakunk, amire jellemző az extrémen magas, vagy alacsony hőmérséklet, akkor tanácsos, ha ezt használjuk. Amit még érdemes kihangsúlyozni, az a remek oxidációs stabilitás, ugyanis ez meggátolja a különböző lerakódások kialakulását.

Szintetikus vagy természetes motorolaj?

Szintetikus vagy természetes?

Ebből már tökéletesen kitűnik, hogy a szintetikus olaj jobb, mint a természetes. Azonban, hogy biztosra menjünk, beszéljünk egy kicsit a természetesről is. Ezek sokkal gyengébben reagálnak az extrémen hideg, vagy meleg hőmérsékletre, sőt, még a gyors ingadozásra is. Sokkal hamarabb lerakódnak, viszont valamivel könnyebb feltisztítani őket szintetikus társaiknál. A legtöbb oldószer remekül elbánik a természetessel, amíg a szintetikust csak egy speciálisan erre kifejlesztett szer tudja felbontani teljesen, ami szintén nagyon drága. A természetes olajak nagyon könnyen iszapot képeznek, amely aztán nagy károkat fog okozni a motorban, feltéve, ha nem takarítjuk rendesen. Az egészet összevetve, ha csak megtehetjük, válasszunk inkább szintetikus motorolajt, viszont ha nem tehetjük, az sem nagy tragédia, hiszen a természetesnek is megvannak a maga előnyei.