AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Szigorúan ellenőrzött dízelautók

Áprilisban döntött arról az Európai Parlament, hogy miként lehet az autókat biztonságosabbá tenni, illetve mit kell ahhoz tenni, hogy kevesebb káros anyagot bocsássanak ki. Ha Ön dízeles, akkor hamarosan megtudhatja, mit is jelent ez a gyakorlatban.

 

Fókusz a károsanyag-kibocsátáson

 

Az Európai Parlament tavaszi javaslata alapján az uniós közösség minden egyes tagállamának szigorú kötelezettségei lesznek két év múlva. Az előző esztendőben forgalomba került autók közül minden 40 ezerből egyet kell ellenőrizni különböző biztonsági szempontok alapján. Minden ötödiket a károsanyag-kibocsátásuk alapján is be kell vizsgálni. Az új eljárás azt hivatott biztosítani, hogy járművek véletlenül se lépjék át a kibocsátási határértéket. Mindezek felülvizsgálatára az uniós szervezet független hatóságot is bevon, hogy megfelelően ellenőrizni tudja az egyes tagállamokat.

A diízelautók eladásának szigorítása

Súlyos büntetés a csalóknak

 

Fontos szempontja a döntésnek, hogy az a tulajdonos, akinél olyan problémát találnak, ami az autógyártó hibája, az nem a saját pénztárcájával felel a javításért, vagy  magának kell felkeresnie a megfelelő alkatrészt. Ha a tehát a gyártó visszahívja a modelljét, akkor teljes egészében térítik a kiadásokat. Ha egy gyártónál ilyen jellegű trükközésre bukkannak, akkor 30 ezer euróra, valamivel több mint 9 millió forintra büntetik. A döntésről szóló európai parlamenti közlemény szerint a beszedett pénzből erősítik a piacfelügyeletet, a maradékot pedig környezetvédelemre fordítják. A márkától független műhelyek pedig szintén megkapják az autókról szóló legfontosabb információkat, ezen túl hozzá kell tudni férniük a nélkülözhetetlen adatokhoz. Az uniós szervezet szerint csak így képesek versenyezni a márkaszervizekkel, ez pedig már rövidtávon is árcsökkentéshez vezethet. A jogszabály egyébként 2020-tól élesedik, a parlament nem titkolt célja, hogy Volkswagen három évvel ezelőtti, hatásait azóta is éreztető dízelbotránya véletlenül se ismétlődhessen meg.