AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A szabadidős akkumulátorok

A szabadidős akkumulátorokat, vitorlás- és elektromos hajókhoz, lakókocsikhoz, lakóautókhoz, esetleg kempingezéshez használják.

Hogyan működnek a szabadidős akkumulátorok?

A szabadidős akkumulátorok, hasonló funkciókat töltenek be, mint az átlagos autós akkumulátorok. Arra szolgálnak, hogy biztosítják a gépjármű, ebben az esetben a lakókocsi vagy esetleg a hajó indításához, és a kisebb elektromos fogyasztók működéséhez szükséges energiát, miközben a jármű motorja nem dolgozik. A szabadidős akkumulátorok, amikor teljesen lemerülnek, tölteni kell, még újra teljesen fel nem töltődnek, ezért is kapta azt a kifejezést, hogy mély ciklusú. A jármű tulajdonosok, azért szeretik ezeket a speciális akkumulátorokat, mert az átlagos akkumulátorokkal ellentétben, melyek indító akkumulátorként lettek kifejlesztve, és rövid idejű energiaellátást biztosítanak, ezek hosszabb ideig, tartós energiafelhasználást eredményeznek.

Szabadidős akkumulátorok

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szabadidős akkumulátort?

Az ólom-savas akkumulátor a működéséhez szükséges folyékony elektrolítot tartalmaz. Előnye, hogy folyamatosan pótolhatjuk a folyadékszintjét, és kevésbé érzékeny. Hátránya, hogy karbantartás hiányában gyorsan tönkre megy, és egészségtelen savgőzt bocsájt ki. Figyelnünk kell rá, mivel félredöntve kifolyhat a sav. Ezek mellett, még használaton kívül is töltést igényel, mivel szulfátosodásra hajlamos. A legnépszerűbb típusai a „nedves” szabadidős modellek, melyek megfizethető áron beszerezhetőek. A kiválasztásukkor vegyük figyelembe az energiafelhasználást. Minden akkumulátornál mérhető az Amper/óra értéke, ami azt jelzi, hogy az adott típus, mennyi energiatárolásra képes (minél magasabb az Ah, annál tovább képes tartani az energiát). A felhasználóknak az ólom-savas akkumulátorok mellett, lehetőségük van a gél (zselés) és AGM szabadidős akkumulátorok használatára is. A zselés szabadidős típusok, nem tartalmaznak folyadékot, vagyis szinte mindenhol tárolhatóak. Ezeknél az akkumulátoroknál a savat, biztonságos módon zselé köti meg, ami 100%-osan meggátolja annak kifolyását. Hátrányuk, hogy drágábbak. Ha egy ilyen modellt szeretnénk választani, alaposan ki kell nyitnunk a pénztárcánkat. Az AGM akkumulátorok ideálisak a szezonális használatra, így amikor a téli tárolás után elővesszük hajónkat vagy lakókocsinkat, azok azonnal készen állnak az indulásra. Vigyázzunk mindkét típusra, nehogy túlterheljük őket.