AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ha meg akar spórolni egy komoly büntetést az autópályán, ezt mindenképp olvassa el

Február elsejétől már nem érvényesek a 2018-ra megváltott éves autópálya-matricák, ráadásul új fizetős szakaszok is bekerültek a rendszerbe. Indulás előtt mindenképp nézzen utána, hol kerül pénzbe az úthasználat. Létezik két megye, ahol soha nem kell izgulni.

 

Hatvanezer forint is lehet a bírság

 

Megkezdtük a 2019-es évet, amely az autópálya-matricák szempontjából februártól vált érdekessé, egyben izgalmassá: január 31-én jártak le ugyanis a 2018-ra megváltott éves szolgáltatások. Éppen ezért, ha fizetős utakat használ, előtte győződjön meg róla, hogy kiváltotta erre az évre is az országos vagy megyei megoldások egyikét, vagy vásárolja meg a rövidebb időszakokra szóló, tíznapos, havi vagy éppen féléves matricákat. Ha nem teszi, súlyos tízezrekre büntethetik meg: érvényes matrica nélkül egy személyautóra 14 875 forint a bírság, amely harminc nap után 60 ezerre emelkedik. Persze az sem mindegy, hogy tudja, hol és melyik szakaszkért kell fizetni. Ebben is hozott változásokat az újesztendő. Pofonegyszerű a dolga, ha Békés vagy Jász-Nagykun-Szolnok megyében közlekedik, itt ugyanis egyetlen olyan útszakasz sincs, amelyért fizetni kell. Aki ismeri a Békés megyei utak állapotát, annak ez nem okoz meglepetést – valószínűleg kisebb forradalom törne ki, ha az ottani viszonyok mellett pénzbe kerülne az úthasználat. Szóval erre a két megyére megyei matricát vásárolni felesleges, ezzel ötezer forintot lehet megspórolni. Hasznos egyébként az autopalyamatrica.hu oldalon megtalálható térkép, amelyen utazás előtt bárki leellenőrizheti, hogy az indulástól a célig hol kell fizetnie az úthasználatért.

 

Autópálya díj

 

Találós kérdés az M0-s

 

A többi megyében is találni ingyenes autópályaszakaszokat. Az M8-asért nem kell fizetni Fejér és Bács-Kiskun megye között, az M9-es pedig Bács-Kiskun és Tolna között használható díjmentesen. Ugyanígy ingyenes Somogyban a kaposvári elkerülő 61-es főút része, és az M6-osról Dunavecse felé leágazó M8-as Fejér és Bács-Kiskun közötti szakasza. Januártól viszont fizetőssé vált az M35-ös és az M4-es autópálya egy-egy része: előbbi a 481. számú főút és Berettyóújfalu közötti szakaszon, utóbbi a Berettyóújfalut és a 47. számú főutat összekötő részen. Igazi találós kérdés sokaknak az M0-s: a körgyűrű nagy része ingyenes, de az északi és a déli szakasz egy részén is fizetni kell, ahogyan a körgyűrűből a fővárosba vezető utakért is. Ami a többi magyarországi szakaszt illeti: az eddig ingyenesen használható utak ebben az esztendőben is díjmentesek maradnak.