AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az őszi levélhullás és az autózás

Miközben a színpompás őszi erdő, a lassan elszíneződő és lehulló levelek szépsége elkápráztatja az autóban ülőket is, érdemes néhány percet elgondolkodni, milyen kedvezőtlen és veszélyes hatása lehet az őszi levélhullásnak.

Levelek az úton

 

Az sokak számára már elég nyilvánvaló, hogy a nagy tömegben az útra hulló és a nedves aszfaltra tapadó levelek milyen balesetveszélyesek lehetnek hirtelen fékezés, vagy csak egy élesen bevett kanyar esetén. A vezetőnek általában is oda kell figyelnie, mi van előtte az úton, aminek következtében csökkentenie kell a sebességet, vagy változtatnia kell a kanyarodás ívén. Nagyon komolyan ezek közé a tényezők közé kell sorolni a nedves, falevelek borította aszfaltot. A levél és az út felülete közé szoruló víz egyfajta kenőrétegként működve, jelentős mértékben csökkenheti az autógumi tapadását, szélsőséges esetben annyira, hogy a kocsi meg is csúszik.

Autózás őszi időben

 

A levelek máshol is veszélyesek

 

Nem ennyire balesetveszélyes, de elég kényelmetlen és káros lehet az ősz falevél a kocsiszekrény egyes elemei közé hullva, ahol megtartja a nedvességet és azzal kiváló feltételeket teremt a korrózióhoz, minden káros gomba és mikroorganizmus elszaporodásához, ami veszélyes lehet a karosszéria lakkjára, az egyes elemek közötti szigetelést szolgáló gumira. Az autó hűtő és szellőző rendszereinek nyílásaiba tapadó levelek hatékonyan rontják le a motor hűtését és az utastér szellőzését. Különösen érdemes erre odafigyelni azoknak, akiknek tolótetős autójuk van. Ősszel és a tél közeledtével gyakori jelenség a víz megjelenése a lábgumik alatt, vagy a csomagtartó borítása rejtette résekben. A száraz rongy, a kesztyűs kéz, de még a szivacs is jó szolgálatot tesz a nyílások megtisztításában. A víz alatt lévő sarat is távolítsuk el. Ha száraz ki is lehet porszívózni.