AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ősszel és télen különösen fontos jól kilátni az autóból

Az autó vezetője számára mindig első számú szempont, hogy jól lássa az előtte, az úttesten zajló eseményeket, korán észlelje az akadályokat és gyorsan tudjon reagálni a megváltozó forgalmi viszonyokra.

 

Mi kell a jó kilátáshoz?

 

Ahhoz, hogy a vezető jól kilásson az autóból elsősorban arra van szüksége, hogy a szélvédő tiszta és áttetsző legyen előtte. Ehhez az kell, hogy – főleg az egyre rövidebb őszi nappalok, a gyakori párásság és a ködök miatt -, az ablakon ne tapadjon meg könnyen a felverődő szenny. Ennek érdekében érdemes egy kicsit felkészíteni az autót az őszi és a téli napokra. Egy szabad hétvégén kerítsünk időt arra, hogy nagyon alaposan lemossuk a szélvédőt, az oldalsó ablakokat és a hátsó ablakot is. Tanácsos erre a célra gyártott, jó zsír és olaj oldási képességű, víztaszító réteget képző mosószert használni, ami megnehezíti a víz és a benne lévő szennyező anyagok megtapadását a szélvédőn.

Őszi és téli kilátás az autóból

 

Az ablaktörlő kulcspozícióban van

 

Az ablaktörlő ősszel és télen lényegesen fontosabb szerepet kap a vezetés biztonságának fenntartásában, mint nyáron. Az egyébként is rossz látási viszonyok között, ködben, a vizes úttól visszaverődő fényhatások közepette más sem hiányzik, mint hogy egy rosszul működő, a piszkot ide-oda terelgető ablaktörlő lapát nehezítse meg még jobban az életünket. Ennek elkerülésére nézzük meg, hogy jól töröl-e. Mindenek előtt tisztítsuk meg a gumit alaposan, az ilyen feladatra alkalmas tisztítószer felhasználásával meg is puhítjuk a gumit, ami jobban fog tapadni és így törölni. Ha azt tapasztaljuk, hogy még ez után is a legkisebb kritika érheti az ablaktörlő lapát által sepert szélvédő tisztaságát, cseréljük le a gumit. Ősszel és télen a már korábban említett időjárási okok miatt az autó fényforrásainak jó állapota is fontosabb lesz, mint bármikor korábban. Nem szabad megfeledkezni az autó világításának ellenőrzéséről. Az első, amit meg kell nézni, hogy nem égett-e ki valahol egy égő. A ködlámpára különösen oda kell figyelni, hiszen azt egy éve nem kapcsoltuk be. Természetesen érdemes a fényszórók beállítását is ellenőrizni. Gyakran vannak ingyenes akciók, éljünk a lehetőséggel. Aztán természetesen tanácsos a fényforrásokat is alaposan megtisztítani.