AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az oldaltükör

Oldaltükör nélkül ma már nem helyeznek forgalomba autót a világon. Jelentősége és jó minősége, magas használati értéke különösen a városi forgalomban fontos, amikor gyakran és gyorsan kell sávokat változtatni.

Az oldaltükör funkciója

Az autó oldaltükör, - ha a belső tükörből minden látszik, ami az autó mögött történik -, elsősorban arra való, hogy az autó melletti, vagy némileg a mögötte, de a mellette levő sávban történő eseményeket lehessen a segítségével figyelemmel kísérni. Míg általában azt szokás mondani, hogy a jó vezető pontosan ugyanolyan tájékozott arról, hogy mi történik a kocsi mögött, mint az előtte zajló dolgokról, addig az oldaltükörre azt lehet mondani, hogy csak akkor van rá szükség, ha a vezető oldal irányban akar manőverezni, jellemzően sávot akar változtatni, vagy le akar állni a szegély mellé, esetleg onnan el akar indulni.

Autó oldaltükör

A jó oldaltükör rendkívül fontos

A városi forgalomban az oldaltükör szinte nélkülözhetetlen, hiszen nem igen van idő a gyors manővereknél hátrafordulni, ami egyébként veszélyes is, mert közben elveszíthetjük a kontrollt az autó előtti események fölött. Ezért igen fontos, hogy ez a tükör jól legyen beállítva, azt a teret mutassa, ami a fontos. A másik, még egyszerűbb követelmény, hogy mutassa. Ne legyen vak, párás, vizes, piszkos. A rossz beállítás a legveszélyesebb, mert aki hozzá van szokva, gyors pillantás vet a tükörre és a semmi észlelése után már manőverezik is, pedig a térben nem semmi volt, hanem csak az látszott. Ezért nem érdemes az oldaltükör beszerzésekor takarékoskodni. A fűthető, belülről elektromosan állítható oldaltükör nem luxus. Persze nem lehet elégszer elismételni: a tükör csak akkor tölti be a szerepét, ha jól van beállítva. Különösen, ha többen használnak egy autót, minden elindulás előtt gondosan állítsuk be. Ne felejtsük el azt sem, hogy más és más beállításra van szükség a városi, az országúti forgalomban, vagy az autópályán, esetleg egy bonyolult tolatásnál, amikor nem látunk ki a kocsiból a hátsó ablakon.