AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Olajcsere – miért, mikor és hogyan?

Autónk motorjának az olaját megfelelő időközönként cserélni szükséges, annak érdekében, hogy az hatékonyan és könnyedén működjön. Ez az első lépés, ahhoz, hogy járművünk alkatrészeit megőrizzük.

 

Mikor és miért kell olajt cserélni?

 

Autónk élettartamát megnövelhetjük, ha követjük a tippek és emellett a gyártók tanácsát is. Általában a jármű kis-könyvében fel van tüntetve, hogy mikor ajánlják az olajcserét. Bár ez attól is függ, hogy mennyire vesszük igénybe az autót. Ha gyakran és elég sokat használjuk, akkor körülbelül 10 ezer kilométer felé lenne jó beiktatni egy olajcserét. Ahhoz, hogy kicseréljük az olajat, az első lépés, hogy tudjuk milyen olaj szükséges a motorba, illetve melyik a megfelelő típusú szűrő az autónkba. Amennyiben úgy döntünk, hogy mi magunk szeretnénk kicserélni az olajat, akkor nem árt, ha figyelmesek vagyunk, és tudjuk, hogy mit csinálunk. Fontos, hogy a megfelelő eszközöket használjuk.

Az autó rendszeres olajcseréje

Csináld magad olajcsere

 

Ahhoz, hogy a motorban lévő olaj megfelelően folyékony legyen, célszerű néhány percig járatni az autót, ahhoz, hogy felmelegedjen a motor. Vízszintes felületre parkoljuk az autót. Emeljük meg az autót a lehető legstabilabb módszerrel. Következő lépésként, a motorblokkon található olajtartály kupakot szedjük le, így hatékonyabban fog menni az olajcsere. Alul keressük meg az olajteknőt és a leeresztő csavart. A jármű alá célszerű tenni valamilyen anyagot, amit felitatóként használhatunk. Tegyünk egy megfelelő mélységű tálcát a leeresztő csavar alá és hagyjuk kifolyni a régi olajat. Ha a teknő kiürült, tekerjük vissza a csavart. Minden olajcsere alkalmával ajánlott az olajszűrőt is lecserélni. Ne hagyjuk ki ezt a lépést. Amint mindennel megvagyunk, töltsük fel a motort az új olajjal. Ellenőrizzük le, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű olajat töltünk be. Egy idő után indítsuk be az autót és hagyjuk járni néhány percig. Majd ezután, ha szükséges, akkor öntsünk be még olajat. Ezzel a néhány lépéses munkával, bizony sokkal hozzájárulunk autónk élethosszához.