AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nemzeti konzultáció - Angliában, az automata autókról

A brit kormány a Brexit és a kabinet drasztikus átalakítása közben arra is szakított időt, hogy konzultációt kezdjen az autósokkal az önműködő autókról. 

Átírják a KRESZ-t és a biztosításról szóló jogszabályokat

A brit kormány kilenc hetes konzultációba kezdett a KRESZ és a biztosítási szabályok módosításáról. Úgy vélik, a teljesen automata autók elterjedéséig még akár egy évtizedet is várni kell, de már a mostani megoldások, például az automata parkolás is számos kérdést vet fel. Az 1931-ben elfogadott brit KRESZ előírja, hogy amikor csak lehetséges két kézzel fogják a kormány, de ezt a szabály tuti megsértik a távirányítással beparkoló autók tulajdonosai. Arra is számítanak, hogy legfeljebb négy éven belül elterjednek azok az autók, amelyek az országúton - a sofőr "felügyelete" mellett - önműködűen haladnak. Na de ki a hibás, ha baleset van: a "sofőr", vagy az automata gyártója? És a szerviz? Ott szabad-e a szerelő aknák mellett automatára kapcsolni az autót?

Önjáró autók és a KRESZ szabájok

London nagyon optimista

A brit kormány úgy véli, hogy a 2020-as évek közepére a teljesen automata, vezető nélküli gépkocsik elterjednek a szigetországban, és addig is Nagy-Britannia az élen halad az új technológiák elterjesztésében. Patrick McLoughlin közlekedési miniszter szerint a brit közutak a világon a legbiztonságosabbak közzé tartoznak, a vezető nélküli technológiák pedig tovább csökkenthetik a balesetek számát. Minket ugyan nem kérdeztek brit konzultáció keretében, de azért  lenne egy észrevételünk. Ha már gyárakat és az autókat eluralják a robotok, mi a helyzet a szervizekkel? Már a szerviz irodájában is egy robot fog minket várni?

Kitt kérdezzünk meg?