AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nem mindegy, milyen az ablaktörlőnk

Az ablaktörlő nem sokkal az első autó megjelenése után szinte rögtön fontos felszereléssé vált. Az első ezzel kapcsolatos tervek az 1900-as évek elejéről származnak. Nem mindegy, milyen gyakran cseréljük, és milyen márkát használunk.

 

Helyes működés

 

Az ablaktörlőnek természetesen nem csak az autóiparban vették hasznát feltalálása után, hanem például hajókon és vonatokon is. A feltalálását követően gyorsan tovább is fejlesztették, hamar megszületett az elektromosan mozgatható verzióját. Az ablaktörlőből az egyik legalapvetőbb autós alkatrész lett. Nem is gondolnák, hogy milyen fontos szerepe lehet, főleg hóesésben. Ugyan már június van, viszont egy dolgot biztosan kijelenthetjük, hogy lesz még újabb tél a jövőben. Nem árt tehát néhány szót szólni a megfelelő ablaktörlő kiválasztásáról, és annak helyes működtetéséről.  Érdemes a picit szennyezett szélvédőre néhány csepp vizet fecskendezni és megjáratni.  Az új ablaktörlő lapát működése akkor megfelelő, ha a szélvédőt csíkmentesen törli tisztára. Akkor végeztünk tökéletes munkát, ha az ablaktörlő gumibetét nem szorul a csuklótámaszok tartószélei közé, a gumi pedig elég erővel nyomódik az üveg teljes felületére. Foltos törlés esetén mindenképpen ellenőrizzük.

Az autó ablaktörlő lapátja

Gyakori csere

 

Az igazi szakemberek a fél évnél régebbi, illetve az egy telet már átélt lapátok cseréjét javasolják. A forróság, a por és a piszok, valamint víz szárítja, repeszti, tönkre teszi a gumit. Sokszor szabad szemmel nem is látszik a sok apró sérülés. Egyáltalán nem mindegy, a lapát keretében hogy áll a gumi. Akár el is csúszhat, sőt meg is törhet a sarka. Ha keret is érzékeny, ha rozsdás, repedt, sérült, akkor biztosan nem ússzuk meg a cserét. Érdemes hóesésben, de leginkább fagyos időben felhajtani az ablaktörlőt. Ugyanis ilyen körülmények között könnyen odafagyhat a lapát. Előfordulhat, hogy észre sem vesszük, és az ablaktörlő-motor bánja, vagy éppen a gumi sérül.