AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Nem lehet hűtőventilátor nélkül élni

Elsétált valaha egy olyan autó mellett, ami forró fagyálló illatú volt? Ön is áldozatává vált már a hőmérőnek a kijelzőn, ami pirosan jelzett? Lehet, hogy már rosszabbat is tapasztalt és gőzt is látott már kiáramlani a motorháztetőből. Ha szerencséje van, akkor már észreveheti a jeleket, amik arra utalnak, hogy a hűtőventilátor meghibásodott, és az egyik jel az, hogy a légkondicionáló nem hűt úgy, ahogy szokott.

 

Hogyan lehet a motort megfelelően hidegen tartani?

 

Amint azt a leírásból is láthatta, a hűtőventilátor fontos része annak, hogy a motor megfelelően hűvösen legyen tartva. Ez a ventilátor közvetlenül a radiátoron ül, és elve meglehetősen egyszerű, pont úgy, mint az otthoni ventilátor, ami a lakást hűti. A hűtőventilátor mindig akkor kapcsol be, amikor a motort le kell hűteni. A hűtőventilátor úgy lett kialakítva, hogy a motor hőmérsékletének megfelelően elinduljon és leálljon. Kétféle hűtőventilátor létezik, régebbi járművekben voltak olyan mechanikus ventilátorok melyek egy övvel hajtott rendszerrel dolgoztak. A jobb hatékonyság, a járművek súlyának javulása és a keresztirányú motorra való igény mind olyan tényezők voltak melyek az elektromos ventilátorok szélesebb körű felhasználásához vezettek. A legtöbb modern jármű rendelkezik ilyen típusú ventilátorral.

Az autó hűtőventillátorának meghibásodása

A ventilátor rendszeres ellenőrzése segíthet

 

Ha a ventilátort rendszeresen ellenőrzi, akkor egy vagyont spórolhat meg, hiszen ha a ventilátor elromlik, akkor a motorban is problémák lehetnek, ami költséges lehet. A hűtőventilátor segít megelőzni a motor túlhevülését, ami igen előnyös, hiszen a motor túlhevülése komoly bajokat okozhat a motorban, főleg nyáron, amikor különösen meleg van. Mindegy tehát, hogy elektromos hűtőventilátorral rendelkezik-e a járműve vagy sem, ha nem figyel oda rá az sokba kerülhet majd önnek. Számos lehetséges tényező lehet, ami miatt talán nem működhet a ventilátor megfelelően, ezek lehetnek a következők: rossz ventilátor motor, hibás hőmérséklet kapcsoló, hibás hűtőfolyadék érzékelő, rossz ventilátor relé, valamint a vezetékek problémái is okozhatnak hibákat a hűtőventilátorban. Ha szíjhajtásos ventilátorral rendelkezik, akkor a rossz tengelykapcsoló és a rossz, törött vagy kifeszített szalag is gondokat okozhat, amik költségesek lehetnek, tehát mindenképpen érdemes odafigyelni ezekre a jelekre.