AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Négy biztos tipp arra, hogyan tárold a parlagon lévő abroncsaidat

Sok autós reagál későn az időjárásra, évről-évre elhúzza a szezonális gumik cseréjét. Ha te is közéjük tartozol, itt az idő, hogy változtass ezen a szokásodon. Mi pedig adunk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tárolhatod a kerekeket úgy, hogy a lehető legkisebb mértékben roncsolódjanak. 

Zárt hely és felni

 

Mindenképp zárd el az abroncsokat, ezzel biztonságba helyezed őket. Egyáltalán nem olcsó mulatság pótolni egy szettet, tehát ha ellopják, igen érzékenyen érinthet. Magyarul: ne hagyd szabad prédán a kerekeket. A másik fontos szempont a kerekek időjárási körülményeitől való megvédése. Véd a napsütéstől, és megóvja a különböző csapadékoktól. A legjobb, ha olyan helyet találsz neki, ahol -5 és 25 Celsius fok között mozog az időjárás. Ha ez a hely még száraz is, az a lehető legjobb a kerekeidnek. Ha van rá lehetőséged, akkor megéri a külön autó felni vásárlása minden szériának. Így megóvod a gumit attól a kopástól, amit a leszerelés és a felszerelés okoz. Ha felnin tárolod, akkor jóval kevésbé deformálódik majd, ráadásul időt is spórolsz. Ezen a ponton érdemes kitérni rá, hogy hiába tudod magadtól is elvégezni a cserét, egyértelmű ajánlatunk, hogy időközönként nézesd át szakemberrel is az abroncsokat, mert könnyen lehet, hogy olyan, számodra nem látható sérüléseket szenvedett, amit csak a gumisnál vesznek észre. Könnyen előfordulhat, hogy újra kell centíroztatni, de kiderülhet az is, hogy elállítódott a futóműved. Ha felnin tárolod, még akkor sem eshet nagy baja az abroncsoknak, ha oldalra fordulnának, esetleg egymáson heverve tárolod őket.

 

Gumiabroncsok egymás tetején

 

Ne tarts rajtuk semmit és tisztítsd rendszeresen

 

Ha felni nélkül teszed el a gumikat, akkor semmiképp se tegyél rájuk semmit, ne pakold tele más tárgyakkal. (Ha felnivel rakod el, nem olyan nagy probléma, de inkább kerüld.) A súly hatására ugyanis egy idő után deformálódni kezdenek. Akkor sem úszod meg, ha felni nélkül és állítva tárolod a kerekeket. Bizonyos időközönként forgasd át őket, ez is arra jó, hogy kevésbé deformálódjanak. Ha egy kicsit is változik a formájuk, az már komoly hatással lehet a kocsi menettulajdonságára is. Egy idő után majd rázni kezd az abroncsod, amitől minden sofőr megijed. Az már csak rajtad múlik, hogyan teszed el az abroncsokat, mi javasoljuk, hogy tisztítsd meg őket, mielőtt a tárolódba kerülnek. Szerintünk érdemes ezt megtenni, mivel a rászáradt anyagok szintén roncsolhatják a felületét. Ha nem használod, akkor biztosan nem tesz jót, így pedig miért ne fordítanál erre is energiát? Ha pedig már idáig eljutottál, és időt szántál az ápolásra, akkor arra is fordíts húsz percet, hogy lekezeled egy gumiápolóval. Ezek a szerek nem drágák, és igen egyszerű kezelni őket. Ha ezek közül egyik sem szimpatikus módszer, esetleg nincs helyed a műveletre, akkor vegyél igénybe egy gumihotelt.