AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A kenőanyagok bázisolajai

A kenőanyagok bázisolajai mechanikus és termikus jellemzőinek egymáshoz való arányai határozzák meg az olajat.

A motorolajok különböző ásványolajokból előállított olyan kenőanyagok, amelyek bázisolajai lehetnek ásványi, növényi és rész vagy teljesen szintetikusak.

A kenőolajok legfontosabb feladata, hogy az egymással érintkező szilárd testek (pl. dugattyú és hengerfal) elmozdulásakor fellépő súrlódási erőt a legkisebb értékre csökkentsék, vagyis az egymáson elmozduló részek között a kenést biztosítsák. A kenőolajokat a kőolajok atmoszférikus desztillációjának maradékából, a pakurából vákuumdesztillációval állítják elő. A vákuum lepárlás párlatai a kenőolaj párlatok. A kenőolaj párlatokat felhasználás előtt rendszerint kénsavval, deritőfölddel, oldószerekkel vagy hidrogénezéssel finomítják, szükség esetén adalékolják, hogy a különböző kenési helyek által támasztott követelményeket jobban kielégítsék. Így a kenőolaj minőségét egyre jobb finomítási eljárások segítségével javították, majd egyre bonyolultabb adalékolással elégítették ki a növekvő minőségi igényeket. Adalékolással a folyási tulajdonságokat (viszkozitásindex), oxidációs stabilitást javítják; megakadályozzák a szennyező anyagok kiválását, a kivált szennyező komponenseket szuszpenzióban tartják; csökkentik a kopást, súrlódást, dermedéspontot, gátolják a rozsdásodást, habzást, stb.

Keresse meg autójához megfelelő motorolajat és rendelje meg országosan legkedvezőbb áron:

 

Az alapolaj minősége kihatással van a motorolaj minőségére, használati jellemzőire.

A bázisolajok fajtái:

  • ásványi
  • növényi
  • rész-szintetikus
  • HC, HT, MC Synthese
  • full szintetikus

 

A modern vegyészet tette lehetővé az ásványi alapanyagok olyan módosítását, amellyel gazdaságos keretek között úgy befolyásolható a kémiai szerkezet, hogy az olaj mechanikai jellemzői ne csorbuljanak - vagy még tovább javíthatóak legyenek. Ezek a HC, HT, MC szintézis néven váltak ismertté. Bizonyos szempontból a szintetikus olajoknál is "magasabb rendűnek" tekinthetők. Ismertségük - az információs hiányosságok miatt - igen alacsony, bár ipari felhasználásuk egyre nagyobb méreteket ölt.

 

A diagramok segítenek abban eligazodni. Látható, hogy a RS (rész-szintetikus) olajok nyújtotta kompromisszumos megoldáshoz képest pl. az MC Synthese olajok milyen kimagasló előnyöket nyújtanak.

Alkatrészek akár 45% kedvezménnyel - Kovács Autóalkatrész Webáruház - Irány a bolt!