AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Modern légzsákok – folyamatos fejlődés a biztonság érdekében

Míg néhány évtizede még feláras extraként jelent meg csupán az autókban, ma már elképzelhetetlen nélküle a kocsi belső tere. Alapjaiban ugyanaz maradt, ugyanakkor folyamatos fejlődés jellemezte és jellemzi a mai napig is. A légzsákok – az övvel együtt – forradalmasították az autózás biztonságát. 

Alapjaiban változatlan immáron 46 éve

 

Míg a tengerentúlon először az előző évezred 70-es éveiben jelent meg a Chevrolet és a GM egyes modelljeiben, az európai piacra egy évtizeddel később jutott csak el az eleinte haszontalannak titulált légzsák. Alkotói a kezdetektől a biztonsági öv kiegészítéseként tekintettek rá, és az azóta eltelt időben bizonyított is, hiszen az előbbivel karöltve ez a két találmány mentette meg a legtöbb emberéletet az utakon. Felépítése alapjaiban azóta is változatlan maradt – maga a légzsák, ütközésérzékelők és a tényleges felfújást végző pirotechnikai eszközök. Ami azonban a mai napig fejlesztés alatt van, az a légzsákok elhelyezkedése és mennyisége. Ma már természetesen elképzelhetetlen egy új autó légzsák nélkül, viszont annál több gondot okoz, ha valamiért (például gyerekülés miatt) ki kell kapcsolni.

 

Airbag

 

Utasoldali, függöny, övbe szerelt – a legmodernebb lehetőségek

 

Nem kellett hosszú időnek eltelnie ahhoz, hogy a légzsák nélkülözhetetlensége bebizonyosodjon. A mérnökök a vezető oldali megoldás után nem sokkal később előrukkoltak az utasoldali, majd ezt követően az oldallégzsákokkal is. Természetesen utóbbinál a rövidebb távolság miatt a gyorsabb felfújódást is meg kellett oldani, ugyanakkor ez sem állíthatta meg a fejlődést. A sorminta a térd-, fej-, valamint a függönylégzsák megjelenésével folytatódott. Újabb előrelépést jelentett az ülőlapba szerelt zsák, amely az öv alóli kicsúszást akadályozza meg. Ezzel egy időben (2009, a Toyota kisautóiban) már a hátsó utasok védelmére is gondoltak a mögöttük felfúvódó biztonsági eszközökkel. A fejlesztések legújabb generációjának a biztonsági övbe épített légzsák tekinthető. Mi több, az autó belső terét is elhagyta a találmány, hiszen a Volvo mérnökei a gyalogosok védelmét szolgáló légzsákkal álltak a nyilvánosság elé 2012-ben. Mindegyik megoldásban közös, hogy az autógyártók egymás után vezették be őket. Ezzel is kihangsúlyozva, hogy a biztonsági megoldások tekintetében nincs kompromisszum, ugyanakkor a szabadalmakat is képesek lazábban kezelni vevőkörük épségét leginkább szem előtt tartva, és nekünk, autósoknak talán ez a legfontosabb szempont.