AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mit kell tudnia egy jó motorolajnak?

Sokan a tavaszi szezon előtt döntenek úgy, hogy itt az ideje az autóban lévő motorolaj cseréjének. Összehangolják a levegőszűrő cseréjével, vagy egyéb, kötelező szervizelési feladatokkal. De mit kell tudni az olajnak, milyen célt szolgál a motorban?

Kilenc pont az olaj megfelelési kényszeréről

 
  • Hatékonyan kell tudnia megtisztítania a motort azoktól a törmelékektől, amik oldhatatlanok. 
  • Álljon ellen a termostabilizációnak és a termikus oxidációnak.
  • Legyen kompatibilis a különböző tömítőanyagokkal, ne károsítsa a fémalkatrészeket. 
  • Képezzen csúszós réteget, ezáltal előzze meg a szomszédos felületek súrlódását, akadályozza meg kopásukat. Ezt a tulajdonságot segíti elő egy speciális anyag, a molibdén diszulfid. 
  • Legyen hosszú életű, de ne veszítsen az eredeti tulajdonságaiból.
  • Minden időjárási körülmények között tartsa meg a viszkozitási tulajdonságait. Ez gondoskodik arról, hogy hidegindításnál ne legyen probléma a kenéssel – ez akadályozza meg a kopást meleg időben. 
  • Legyen habzásálló.
  • Jellemezze minél alacsonyabb volatilitás, hogy csökkentse a környezetszennyezés lehetőségét. 
  • Habzásállóság.
Motorolajok

Az olajok fajtái

 
A motorolajokat összesen három kategóriába sorolhatjuk, attól függően milyen típusú alapanyag és milyen adalékanyag található benne. Vegyük őket sorra.
 

Ásványi olajok

 
Ezeket olyan desztillált kőolajból állítják elő, amiket valamilyen savval kezeltek, tisztítottak. Az olaj jelentős viszkozitással rendelkezik, ha fűtött állapotba kerül, akkor viszonylag gyorsan elpárolog.
 

Félszintetikus olajok

 
Az ásványi olajoknál nagyobb mennyiségben tartalmaznak adalékanyagokat, szokták őket részben szintetikusnak is nevezni. Leginkább azokon a területeken használatosak, ahol enyhébbek a telek, és nem túl forrók a nyarak. Az áruk valamivel alacsonyabb, mint szintetikus társaiké. Hosszabb élettartamúak az ásványi olajoknál, jobban ellenálnak az időjárási körülményeknek, nem utolsó sorban hatékonyabbak is. 
 

Szintetikus olajok

 
A szintetikus olajokat már meglévő olajból állítják elő szintézissel. Általában fullszintetikusnak is hívják. Összetételük elég speciális, modern technikával állítják elő. Ezek az anyagok száműzik az iszapos lepedékeket, megakadályozzák azok létrejöttét. A viszkozitása ennek az olajnak legmegfelelőbb minden típus közül. Így a hidegindítás nem tud kárt tenni a motorban a legzordabb időjárási körülmények között sem. Az olaj az eredeti tulajdonságát a legforróbb, körülmények között is megtartja. Ha a motorod már meglehetősen régi, akkor nem ajánljuk a szintetikus olajat, főleg, ha korábban ásványit használtál. Az adalékanyagok leszedhetik az évek ót rakodó kormot, ez pedig tönkre is teheti a motort.