AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mire vigyázzunk a tolatóradarnál?

Tolatóradar használatával biztonságosabbá és könnyebbé tehető a parkolás, vagy úgy általában a tolatás. Ahhoz, hogy előnyeit ki tudjuk használni, tudni kell alkalmazni.

A tolatóradar funkciója

A tolatóradar arra szolgál, hogy jelezze az autó mögötti tárgyakat és információt adjon a vezetőnek azok távolságáról. Alapesetben a hangjelzés sűrűsége és intenzitása alapján lehet a kormánynál ülve érzékelni meddig lehet még farolni. A folyamatos sípoló hang már a végső veszélyt jelzi. A nevében tolató radar azonban előremenetben is használatos és ott is jó szolgálatot tesz a vezetőnek, főleg, ha olyan autója van, amelynek elejét nehéz érzékelni a méretei vagy a karosszéria kialakítása miatt. Az első térben leselkedő veszélyekre másmilyen hang figyelmeztet, mint hátramenetben és erre oda kell figyelni.

Autó tolatóradar

 

A tolatóradar veszélyei

A tolatóradar néha félreinformál. Látszólag. Olyankor is akadályt jelez a kocsi mögött, amikor ilyesmi ott nincs. Illetve van, amiről visszaverődik az érzékelő szenzorba a kibocsátott jel, csak az nem veszélyes az autóra. Elég egy-két fűszál, hogy a tolatóradar „bejelezzen” és megzavarja az autó vezetőjét. Ilyenkor – sajnos – más nincs, mint ki kell szállni és meg kell győződni, hogy a riasztást mi okozza. Nem érdemes azzal kalkulálni, hogy amikor otthagytuk a kocsit semmi sem volt mögötte, tehát most sem lehet, csak valami fűszál, mert, ha közben mégis odakerült valami, akkor az sokba kerülhet. Ugyancsak megtévedhet az autós parkolásnál, amikor nem veszi figyelembe, hogy az első, vagy a hátsó radar jelez-e. A legkellemetlenebb, amikor a tolatóradarhoz szokott vezető olyan kocsival farol, amelyben nincs radar és várja a jelzést, ami helyett a csattanás jön.