AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Mire jó az elakadásjelző?

Elakadásjelző bekapcsolásával jelezzük ha a járművünk nem tud tovább haladni, vagy lassabban halad a többieknél, illetve például vontatják az autónkat.

Az elakadásjelző működése

Az elakadásjelző a kocsi elején és hátulján, annak mindkét oldalán, az irányjelzővel, pulzáló jelzést ad, arra figyelmeztetve, hogy a forgalom többi résztvevőjének valami rendkívülire kell felkészülniük a mi autónkkal kapcsolatban. Például arra, hogy váratlan lassít, vagy szokatlan helyen áll, vagy csak a többieknél jóval lassabban halad. Ez utóbbi azért is fontos, mert – főleg autópályán, de országutakon is – gyakori az úgy nevezett ráfutásos baleset, amikor egyenletes sebességgel haladó autóoszlop váratlanul jelentősen lelassul, vagy meg is áll. Ilyenkor a sor végén érkezők – ha későn észlelik a sebességcsökkenést – könnyen az előttük állókba rohannak.

Autó elakadásjelző

Változó használati mód

Ma már a magyar utakon is egyre gyakoribb, hogy egy-egy forgalmi szituációban, az autósok bekapcsolják az elakadásjelzőt, azzal figyelmeztetve az utánuk jövőt valamilyen rendkívüli eseményre, jellemzően arra, hogy az autófolyam elakadt, megállt. Egyre gyakoribb azonban az is, hogy a besorolni engedett jármű vezetője az elakadásjelző rövid bekapcsolásával köszöni meg a másik autós udvariasságát. Szinte minden nap van olyan szituáció, amikor a továbbhaladás folyamatosságát és a besorolni akarók esélyeit csak az úgy nevezett cipzár el alkalmazásával lehet biztosítani. Ilyenkor egyre több autós az elakadásjelzővel köszöni meg a segítséget. Ennél a viselkedésnél arra kell figyelni, hogy minden autós, csak egy másikat engedjen be, ezzel fenntartva a sor folyamatos haladását.