AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Minek vannak az autókban bilincsek?

Csövek összekötésére és rögzítésér használatosak az autókban a bilincsek. Ezek lényeges tulajdonsága, hogy olyan kötést hoznak létre az elemek között, amelyek szükség esetén oldhatók, majd újra helyreállíthatók.

A bilincs praktikus kötőelem

Az autókban használatos bilincsek tehát praktikus kötőelemek, amelyek hosszan és erősen rögzítik a csöveket, vagy csöveket és más alkatrészeket egymáshoz, de – ha ritkán is – azért bármikor szétkapcsolhatók javítás, feltöltés érdekében. Nem arra vannak tervezve, hogy – mondjuk – nap mint nap levegyék és visszategyék őket, ezért a legnagyobb ellenségük éppen a rendeltetésszerű használat. Ez annyit jelent, hogy minél többet nyúlunk hozzájuk, annál valószínűbb, hogy meghibásodnak, elhasználódnak és cserére szorulnak. Ne felejtsük el, hogy e hátrányukkal szemben nagy előnyük, hogy eltérő anyagú alkatrészeket is hibátlanul kapcsolnak össze. Műanyagot fémmel, fémet gumival stb.

A bilincsek az autóban

 

A bilincsek könnyen cserélhetőek

A bilincsek állapotát érdemes időről időre ellenőrizni és erre a szerviz figyelmét is felhívni, mivel a legváratlanabb helyeken és időpontokban is meglazulhatnak. Gyakran fizikai vagy egyéb vegyi hatás következtében meg is sérülhetnek, főleg azok, amelyek műanyagból vannak, de a fém bilincsek is ki vannak téve a korróziónak. Szerencsére nem drága alkatrészek, könnyen cserélhetőek. És cserélni is kell őket, hiszen – képzeljük csak el – gyakran nagyon nagy igénybevételnek vannak kitéve. Nézzük mindjárt a kipufogót rögzítő bilincset! Mennyi mindent ki kell állnia. A rezgéstől kezdve a magas hőmérsékleten át az erős szennyeződésig.