AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milyen vontatókötelet válasszunk?

A vontatás nem megoldható vontatókötél nélkül, egyáltalán nem mindegy azonban hogy milyen lapul a csomagtartónkban. A KRESZ szabályozza a hosszát és a jelölését is.

 

Az olcsóbb drágább

 

A legfontosabb eszköz a vontatókötél, kiválasztásánál több szempontra is ügyelni kell. A kereskedelemben óriási a választék, ezért éljünk a lehetőséggel és válogassunk. Érdemes elkerülni az acélsodronyokat és a rugalmas anyagból készült termékeket, ezekkel csak gond lehet. A merevség súlyos károkat okozhat, a nyúlós anyag pedig balesetveszélyes. A kampók, hurkolások is fontosak, ha ránézésre is gyenge, akkor más terméket kell választani. Az ár-érték arány ennél a terméknél kicsit más, mint a többinél. A tapasztalatok szerint az árak közötti különbségek nem arányosak a minőségi differenciával. Egy megbízható kötél nem sokkal drágább, mint egy rossz minőségű termék. Néhány ezer forinton nem érdemes spórolni, érdemes a drágábbat választani, így akár több százezres károktól kímélhetjük meg magunkat.

A jó minőségű vontatókötél fontossága

Teherbírás és hossz

 

A vontatókötelek legnagyobb hibája, ha szakító ereje nem felel meg a vontatott jármű súlyának. Ezért a vontatóköteleknél minden esetben feltüntetik teherbíró képességet. Megmutatják, hogy három vagy éppen öt tonnát bír el a termék, ezt 3t-vel, vagy 5t-vel jelölik. Fontos a kötél hossza is, mivel a KRESZ előírja, hogy legalább olyan hosszúnak kell lennie, hogy ne akadályozza a két járművet fordulásnál. Ha pedig négy méternél hosszabb a kötél, akkor feltűnő módon meg kell jelölni. A jelölés lehet egy zászló, éjszaka pedig például egy lámpa. Ugyancsak fontos apróság a vontatóköteleknél a csatlakozó vonóhorog minősége. Ez sokat számít, amikor a gépkocsi alá bújva kell megpróbálni csatlakoztatni a járművekhez, de abból a szempontból is nagyon fontos, hogy menet közben ne akadjon ki, illetve bírja az extrém terhelést is kanyarban, vagy hirtelen rántásnál.