AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milyen szűrőkkel rendelkezik egy autó

A mai modern autók mechanikailag sokkal bonyolultabbak, mint korábban, olyan technológiáknak köszönhetően, mint az üzemanyag befecskendezés, vagy éppen a katalizátorok, ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb mai sofőr már nem gondolkodik el az autó belsején. A kicsi, de mégis fontos alkatrészek között ott vannak a szűrők, amelyekről gyakran megfeledkezünk, viszont mégis nagyon fontos szerepet töltenek be. A legfontosabb szűrők közé tartoznak az olajszűrők, a légszűrők, valamint az üzemanyagszűrők is.

 

Olajszűrők

 

A gépkocsiban levő magas hőmérséklet azt jelenti, hogy az olaj fokozatosan elveszíti a hatását a mozgó alkatrészek kenése során. Végül az alkatrészek elkezdik dörzsölni egymást, ezzel kopást okozva. Az olajnak az a képessége, hogy felszívja a szennyeződéseket egy idő után csökken, ezért ezeket a szűrőket általában 3.000-10.000 mérföldenként cserélni szokták. Az időintervallum több tényezőtől is függ, beleértve a motor életkorát, és hogy a jármű gyakrabban hordoz-e nehéz terheket. Mivel az olajszűrők általában meglehetősen olcsóak, érdemes őket azonnal kicserélni, amikor szükséges, hiszen a halogatás sokkal drágább mulatság lehet majd. Forduljon tehát egy szerelőhöz vagy egy autószervizhez a cserével, ahol rendelkeznek a megfelelő eszközökkel és tapasztalattal, ami a cseréhez szükséges lehet.

Az autó szűrői

Üzemanyagszűrők és légszűrők

 

Ha az üzemanyagszűrőt nem cseréli ki időben, akkor az később komoly problémákhoz vezethet. Ezek a szűrők megakadályozzák, hogy a tüzelőanyag-tartályban levő szennyeződések elérjék azokat a szivattyúkat, amelyek a benzinnel vagy a dízelolajjal látják el a motort. Ahogy múlik az idő, különösen a szennyezett területeken a szűrő eltömődik, ami nagyobb erőfeszítést igényel az üzemanyag-szivattyúktól. Az eltömődött tüzelőanyag-befecskendezők hatástalan működést eredményezhetnek, és szélsőséges esetekben súlyosan károsíthatják is a befecskendezőt. A különböző autóknak eltérő követelményei lehetnek, de átlagosan az üzemanyagszűrőket évente kétszer cserélni kell. A levegőszűrők biztosítják azt, hogy a motorba bejuttatott levegő a lehető legtisztább legyen. Ez azért fontos, mert a hengerekbe bejutó szennyeződések és porrészecskék csökkenthetik a motor hatékonyságát azáltal, hogy olajjal és zsírral szennyezik, valamint a mozgó alkatrészeiben kopást okoznak.