AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milyen a jó féklámpa?

Automatikusan jelzi, ha fékezünk, jelzi a mögöttünk haladónak, ha fékezünk. A féklámpa éppen ezért elképesztően fontos alkatrésze egy autónak.

 

Nélküle nem megy

 

A féklámpa elképesztően fontos alkatrésze egy autónak, mert informálja a fékező gépjármű mögött közlekedőket, hogy az előttük haladó csökkenti a sebességét. A felvillanó vörös fény időtartamából következtetni lehet a fékezés intenzitására, arra, milyen közlekedési helyzetre kell felkészülnie a féklámpát érzékelő gépkocsivezetőnek. A féklámpa automatikusan, a gépkocsivezető szándékától függetlenül jön működésbe a fékpedál benyomására. Ebben különbözik az irányjelzőtől, vagy indextől. Utóbbit a vezető maga kapcsolja be vagy ki, így előfordul, hogy nem jelzi a gépkocsi irányváltoztatását, amikor szükség lenne rá. Automatizmusa miatt azonban a féklámpa mindig jelez, ha fékezéssel csökkentjük a sebességünket. A modernebb berendezések, az újabb autók már rendelkeznek automatikus féklámpával is, azaz motorfék esetén is működésbe lép és világítani kezd. Kiegészítő féklámpa használatával pedig még biztosabban észreveszik hirtelen fékezését. Mivel a féklámpának nagy szerepe van a biztonságos közlekedésben, az úgynevezett ráfutásos balesetek megelőzésében, ezért fontos, hogy erős legyen a fénye.

 

Féklámpa

 

A LED a legjobb

 

A legjobb féklámpák LED izzóval működnek, éppen ezért ezek fényereje a legnagyobb, miközben az energiafogyasztásuk igen alacsony. Élettartamuk hosszú, ezért az átlagosnál is ritkábban fordul elő, hogy cserélni kell őket. Előnyük még, hogy jól bírják a ki-bekapcsolást, tehát nem árt nekik, hogy rendszeresen rövid időre kapcsolódnak be, majd ismét ki és ismét be. A gyári féklámpák mellett beszerelt féklámpa nem luxus és nem felesleges befektetés.  Főleg, ha a normál féklámpánál magasabbra, például az ablakban helyezzük el. Ez esetben javítják a féklámpa hatékonyságát, ugyanis ott jobban látszanak. Leginkább akkor, amikor hosszú gépkocsisor alakul ki, ahol a járművek eltakarják egymást, és ezzel megakadályozzák, hogy az előrébb haladók féklámpája látható legyen, azaz időben észre lehessen venni, ha a kocsisor váratlanul lelassít.