AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milyen szűrők kellenek az autónkba?

Levegő? Olaj? Üzemanyag? Mindet szűrnünk kell, mielőtt bekerül az kocsinkba, ezzel ugyanis sok olyan problémát előzünk meg, amelyet a szennyeződések okoznak.

 

Fontos feladatot látnak el

 

Hiába nem rajong valaki a technikáért, nem árt tudni, miből és hogyan áll az autónk. Ennek egyik része az, hogy tisztában legyünk, hol és milyen szűrő található a gépjárművünkben. Ezeket nem látjuk, alig tudunk róluk, pedig fontos feladatot látnak el. A szűrők szükségesek ahhoz, hogy az autónk minél tovább hiba nélkül üzemeljen. A legtöbb autóban találhatunk hidraulika-, levegő-, olaj-, pollen- és üzemanyagszűrőt. Mind tartalmazhat ugyanis olyan apró részecskéket, amelyek a motorba jutva károsítják a gépezetet, rontják a hatásfokát. A szennyeződéseket a szűrőkkel még az égéstérbe jutás előtt meg kell állítani. Ha elővigyázatosak vagyunk, évente célszerű ezeket kicserélni, de az időszakos szervizek során szinte kötelező.

Az autóba való szűrők

A szűrők eltérhetnek a járműtípusokon belül

 

Az olajszűrő nem pusztán felfogja a szennyező anyagokat, egyéb funkciói is vannak. A korszerű eszközökben szelepek gondoskodnak arról, hogy eltömődött szűrő esetén az olaj átjusson a motorhoz. Egy másik szelep azért felel, hogy a már egyszer felpumpált olaj a motor felső részéből hosszabb állás után se folyjon vissza az olajteknőbe. A levegőszűrő szintén fontos: a motornak levegőre van szüksége ahhoz, hogy az tüzelőanyag el tudjon égni. A beszívott levegőt szűrni kell, mert a portartalma veszélyeztetheti a motort. A gyártók az olajcsere periódusához igazítják a levegőszűrő előírt intervallumát. Az üzemanyagszűrőkre azért van szükség, mert egyrészt a benzin és gázolaj hozhat magával szennyeződést, másrészt az autónk tankjaiba is kerülhet bármi, ha nem vagyunk óvatosak. Az egyes szűrők a járműtípusokon belül eltérhetnek, ezért célszerű katalógusból kiválasztani a megfelelő szűrőtípusokat.