AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milyen adatokat takar az olaj viszkozitás

A viszkozitás, a folyadékfolyással szembeni ellenállását jelöli, melyre kihatással van a hőmérsékletváltozás. Ezt az értéket kell figyelembe vennünk a motorolaj kiválasztásakor.

 

A motorolaj összetétele

 

A motorolajaknak jelentős szerepük van a belsőégésű motorok üzemeltetése során. Ezek gondoskodnak az alkatrészek kenéséről. A motorok fejlődésével együtt, az olajak összetételének követelményei is megnövekedtek. A motorolaj alapolajból és különféle adalékokból tevődik össze. Az alapolaj képezi a nagyobb százalékot, mely lehet ásványi, rész-szintetikus vagy szintetikus eredetű. A különböző alapolajú olajakat, nem ajánlatos keverni. Az adalékok hatással lehetnek az olaj folyási tulajdonságára, szerepet játszhatnak, mint oxidációgátlók, növelhetik az olaj tisztító képességét, védelmet nyújthatnak a korrózió ellen, javíthatnak a kenési tulajdonságon, megnövelheti a kopásgátló hatást, megakadályozhatják a habzást, stb. Ahhoz, hogy egy végleges készítmény, valóban minőséges legyen, az az adalékok mennyiségének és minőségének összeválogatásán függ, mely nagy szakértelmet és alapos fejlesztőmunkát igényel.

Az olaj viszkozitása

Motorolaj jelölések

 

A motorolaj jelölése nagyon lényeges (pl.: 10W-40). Az első szám a hidegoldali viszkozitást jelöli. Ez azt jelenti, hogy minél alacsonyabb ez a szám, az olaj annál inkább megtartja a folyóképességét, még alacsony hőmérsékleten is (hidegindításnál). A W betű után lévő szám (40), utal a motorolaj magas hőmérsékleten mutatott viszkozitására. Minél magasabb ez a szám, annál kevésbé lesz az olaj folyós, magas üzemi hőmérsékleten. Ez azért szükséges, mert a motorolaj, melynek viszkozitása üzemi hőmérsékleten lecsökken (rendkívül folyóssá válik), akkor valószínűleg nem tudja megfelelően ellátni a kenési feladatát a motor alkatrészei közt. Ha a nyári viszkozitás nagyon magas, akkor az, lényegesen megnehezíti a motor működését, megnöveli a jármű fogyasztását és teljesítményét is ronthatja. A motorolajakról elmondható, hogy azok a típusok, melyek 15-ös, vagy magasabb jelzéssel rendelkeznek, azok ásványi alapúak, a 10-esek rész-szintetikus technológiával készülnek, az 5-ös, vagy ettől alacsonyabb hidegoldali viszkozitású készítmények, legtöbbször a szintetikus olajakat jelölik. Azonban egyes motorolajaknál, lehetnek eltérések, mint például az 5W-40 viszkozitási osztályba tartozó készítményeknél, melyek néhány esetben rész-szintetikus termékek.