AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Milliókat spórolhat céges autóján – számoljon utána!

Nem mindig az egyszerűbb a jobb megoldás: hiába létezik 2019-től már útnyilvántartás vezetése nélkül elérhető visszaigénylési lehetőség az áfára vonatkozóan, sokaknak még mindig az éri meg jobban, ha elkészítik a nyilvántartást, és számolgatnak kicsit. Az 50 és a 100 százalék között ugyanis hatalmas a különbség.

Útnyilvántartás – vele vagy nélküle?

 

2019-ben radikális és fontos változások léptek életbe hazánkban a céges autókra vonatkozóan, amelyekkel időt és ezzel együtt komoly összeget is meg lehet spórolni – de csak akkor, ha mindennek kellőképpen utánanéz az érintett. A legfontosabb tudnivaló, hogy januártól számítva már útnyilvántartás vezetése nélkül is élhetünk a személygépkocsikat érintő bérleti díj áfájának levonásával annak 50 százalékáig. Ez az áfalevonási módosítás azokat érinti, akik céges autót bérelnek, esetleg nyílt végű, operatív lízingen keresztül használják a kocsikat. De ez csak az egyik fele az éremnek, hiszen az a lehetőség is fennáll, hogy útnyilvántartással együtt akár a teljes áfát vissza lehet igényelni. Az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy valaminek a feléről vagy az egészéről beszélünk, legyen szó bármekkora cégről vagy bármekkora összegről. 

 

Céges autóban ülő hölgy

 

Megéri rászánni az időt a számolgatásra

 

Mire kell figyelni? A céges autót ideális esetben szinte mindig céges ügyekben használja az ember, és ilyen alkalmakra biztosítja azt beosztottjainak. Persze akadnak kivételek, van, amikor otthon parkol valaki, hogy reggel könnyebben tudjon eljutni a munkába, vagy éppen megkapja jutalomból a főnöktől egy hétvégére az autót. Ám ha ezek valóban csak kivételek, és az esetek nyolcvan százalékában hivatalos ügy ellátásához kell a gépjármű, akkor már megéri útnyilvántartást vezetni. Persze, mindenki utálja ezt, körmölni kell, meg számolgatni, melyik út hány kilométeres volt, ám a rászánt idő tekintélyes, olykor milliós összegeket tarthat bent a cég kasszájában. Ráadásul léteznek már olyan online megoldások, okostelefonos applikációk, amelyek felgyorsítják a folyamatot. Az új szabályozás ellenére sokaknak még mindig az éri meg jobban, ha az üzleti használat arányában számolják el és igénylik vissza a bérleti- és lízingdíj áfáját. A kulcsszó a számolgatás: rá kell szánni az időt és energiát, hogy kiderüljön, az adott vállalkozás szemszögéből melyik a lehető legjobb megoldás. Vagy kérni kell egy megbízható könyvelő segítségét ehhez a művelethez. Drágább autóknál, hosszabb utaknál egészen biztos, hogy megéri. Az pedig szintén fejlődést jelent, hogy immár lehet választani a két lehetőség között.