AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mi lesz veled, dízelmotor?- az alkatrész előnyei

Ez az írás nem arra hivatott, hogy megvédje a dízelmotorokat, amik – egyre inkább úgy tűnik – előbb-utóbb eltűnnek az utakról. Cikkünk bemutatja a motor történetét és kitér arra, hogy a felhasználóknak milyen előnyökkel jár ez a típus.

Egy kis motortörténet

 
Még mielőtt végleg kitiltják Európából és a világ más országaiból is a dízelüzemű autókat, érdemes kicsit részletesebben kitérni erre a találmányra. Mi is beszámoltunk róla, hogy egyre több helyen korlátozzák az ilyen kocsik behajtását a városba, de több országnak – például Norvégiának – a nem is olyan hosszútávú terve, hogy végleg eltűnjenek az ilyen járművek az utakról. Ők 2025-öt jelöltég meg, ekkora egyetlen dízeles kocsit sem hozhatnak forgalomba az országban.  De hogy is kezdődött a dízelmotor sztorija? Az ötlet egy francia tudós, Sadi Carnot fejéből pattant ki az 1820-as évek elején. Az volt a feltételezése, hogy a hőt termelő gépek hatékonyabbá tehetőek, ha a belül zajló munkaközeget lobbanáspontig hevítjük, méghozzá egy igen gyors és intenzív tömörítéssel. Ez volt a dízelmotor alapelve. Ezek után számos kutató dolgozott a motor kifejlesztésén. Végül 1888-ban egy bizonyos Rudolf Diesel gyártott egy jól funkcionáló modellt. Eredetileg szénport szeretett volna a motorba tenni üzemanyagként, de hamar rájött, hogy túl sok komplikációval járna. Ezután felfedezte, hogy növényi olajjal viszont kiválóan üzemel a motor, később pedig más olajtermékeket is bevetett. Azóta a dízelmotor folyamatos fejlesztéseken megy keresztül.
 
Audi dízel autó
 

A dízelmotor tulajdonságai

 
Vegyük sorba, milyen előnyökkel jár ez az alkatrész. A motorok lényegesen, mintegy harmadával kevesebbet fogyasztanak, mint a benzines társaik. Ez leginkább a befecskendező kamrában tapasztalható magas nyomásnak köszönhető, de szerepet játszik benne a motor speciális kialakítása, működési elve és egyéb tényezők is. Az üzemanyag pedig a legtöbb államban olcsóbb, mint a benzin. A motorokban az üzemanyag a bekerülés pillanatában égni kezd, ez biztosítja a magas fordulatszámot. Az autó jobban tapad tőle, dinamikája növekszik, és kezelhetőbbé válik. Hatékonysága elérheti az akár ötven százalékot is. Mivel izzítógyertyák és olyan injektorok találhatóak benne, amik fűtöttek, a dízelmotorok gyakorlatilag az időjárástól függetlenül, bármilyen körülmények között könnyedén elindulnak.  Elméletileg kétszer olyan hosszú életű egy dízelmotor, mint egy benzines. Ezen tulajdonságok miatt ideális választás vidékre utazóknak, azoknak, akik viszonylag ritkán használják városon belül.