AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Mikor cseréljük ki a kerékagy szerelvényeket?

Nagyon nehéz a kerékagy szerelvények és csapágyak élete és ezeknek híresebb unokatestvérei: a fék, az akkumulátort stb. több figyelmet kap, mint az előbbiek. Eközben a kevésbé fontos csapágyak keményen dolgoznak nap mint nap, ugyanazt a munkát végrehajtva és újra megismételve anélkül, hogy elismerést kapnának. Viszont ha ezek elhasználódnak, akkor morogni, őrölni és bőgni fognak, tehát könnyen eljöhet az ideje a cserének.

 

Miért kell a kerékagy szerelvényeket karbantartani?

 

A fékdobok/tárcsák és a hajtótengely között elhelyezkedő agytest a futómű tartószerkezetére szerelhető tengely oldalán található. A dob és a lemez oldalán a kerék csavarokkal csatlakozik az agytesthez. A kerékcsapágy pedig maga az agytest belsejében található. Ezek az alacsony karbantartású alkatrészek meg kell feleljenek a jármű terhelésének, függetlenül attól, hogy mozog-e vagy éppen áll. Fontosságuk még jobban kiemelkedik amikor gödrös utakon vezet. Bár ezek alacsony karbantartású alkatrészek, sosem szabad elhanyagolni a karbantartásukat. Az ön célja az, hogy minimumra csökkentse a gördülőcsapágy által előidézett súrlódást. Ez könnyen elérhető a magas hőmérsékletre tervezett minőségi zsír felhasználásával. Vigyázzon azonban, nehogy túl nagy mennyiségű zsírt használjon fel mivel ez túltermelést okozhat a súrlódás miatt. A megismételt túlmelegedések alkalmával pedig károk is keletkezhetnek.

Kerékagy cseréje

 

 

Egyes problémák észrevétele

 

Az autók problémáinak diagnosztizálása nem egy nagyon pontos tudomány, de a különböző zajokat sosem szabad félvállról venni. Egy kutatás szerint a kerékagy szerelvények hibáinak 51%-a a zajok által ismerszik meg. Bár a rossz kerékagy szerelvények és csapágyak hibáinak hangja a kerekek felől jön, nem minden zaj, ami a kerekek felől jön jelenthet kerékagy szerelvény problémákat. Ezek jelenthetnek fékproblémákat is, vagy egyéb csatlakozási problémákat is. Ennek ellenére mindig ellenőrizze a csapágyakat és szerelvényeket ha furcsa hangokat hall a kerekek felől. A sípoló, őrlő hangok különböző intenzitásúak lehetnek a sebességtől függően, tehát ezekre érdemes komolyan odafigyelni. A kerékagy szerelvény, illetve csapágy problémákat tehát legfőképpen ezen zajok alapján lehet észrevenni, ilyenkor pedig ki kell majd cserélni azokat, ezt pedig mindenképpen egy megbízható autószervizben végeztesse el.