AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Miért van persely a kocsiban, és mi a feladata?

Nem csak malacpersely létezik a világon: ha az autó motorjára gondolunk, jó eséllyel találunk benne hengerperselyt és csapágyperselyt is. Kopás, elöregedés esetén egyszerűbb és olcsóbb ezt az alkatrészt kicserélni, mintha mondjuk, az egész hengerfej deformálódna.

 

A javítás sokkal olcsóbban megoldható

 

Tudtad, hogy az autódnak is van perselye? Nem arról van szó, hogy kedvenc kocsid elkezdett pénzt félretenni, még akkor sem, hogy ha időnként tucatnyi aprót találni a kesztyűtartóban, az ülések alatt vagy éppen a tárolókban. Nem egy jobb illatosítóra gyűjt, nem is egy minőségi olajra, esetleg prémiumbenzinre. A hengerpersely elnevezésű autóalkatrész egy autó esetében arra szolgál, hogy megkönnyítse a működést és biztosítsa a szilárd rögzítést. Többféle motorblokk létezik, van persely nélküli is, de ez egy nagyobb teljesítményű motor esetében manapság már ritka. A modernebb motorok a kisebb súly miatt alumíniumötvözetből készülnek, az említett résznél azonban strapabíróbb anyagra van szükség. Azért kerül a hengerpersely a motorblokkon lévő üregbe, hogy megfelelő minőségű felület találkozzon a dugattyúval. A szárazperselyes, nedvesperselyes vagy éppen beleöntött-perselyes megoldásnak is az a lényege, hogy a kopás nem a blokk anyagában jelentkezik, hanem a perselyben. Ez a rész cserélhető, így a javítás olcsóbban megoldható. Fontos, hogy a hengerpersely pontosan illeszkedjen a motorblokkhoz, és ne legyen szivárgás – erre való a hengerperselyhez kapcsolódó tömítés.

 

Persely

 

Ha a hengerfejet cserélik, a perselyezés is elkerülhetetlenné válik 

 

Amikor a perselyezésről beszélünk, azt a folyamatot említjük, amely során például kialakítják a csapágy rögzítésére szolgáló helyet. Értelemszerűen a csapágy értékes alkatrész, éppen ezért találták ki azt a megoldást, hogy a csapágyperselyeket kelljen cserélni sérülés esetén. Azt már említettük, hogy a motorblokk és a hengerpersely – általában – különböző fémekből készül, emiatt a hőtágulásuk is eltér, ez is elősegíti az elhasználódást. Ha bármi gond van a hengerpersely tömítéseivel, a megfelelő tömítéskészlet vásárlása és beszerelése a megoldás – ehhez webshopunkban minden esetben talál segítséget. Érdemes megjegyezni: a perselyek funkciója ugyanaz a hengerek körül, mint a csapágyak esetében. Egyszerűbb és olcsóbb azt kicserélni, mintha az egész hengerfej deformálódna. A persely anyaga gyakran öntöttvas, amely nehezebb, mint az említett alumíniumötvözet – éppen ezért nem készül már sok motor teljes egészében ebből. Ha a hengerfejet cserélik, elkerülhetetlenné válik a perselyezés is.